IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в САЩ започват сесията след решението на Фед с понижения*

Инвеститорите сега залагат на ново повишение на лихвените проценти от Федералния резерв през декември

17:34 | 21.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските борси отбелязват леки понижения в сесията в четвъртък, макар че Dow Jones Industrial Average удари нов рекорд за деня, подкрепен от банковите акции. Инвеститорите сега залагат на ново повишение на лихвените проценти от Федералния резерв през декември, съобщава CNBC.

Фед обяви в сряда, че ще започне да свива баланса си от 4,5 трлн. долара от октомври. Централната банка не повиши основните лихвени проценти от сегашния диапазон от 1% до 1,25%, но актуализираната ѝ прогноза сочи, че има вероятност за още едно увеличение тази година.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с над 30 пункта, като Apple и Caterpillar допринасят най-много за загубите.

Основният индекс S&P 500 спада с 0,26%, а най-губещите сектори са телекомуникациите и енергийните компании.

Технологичният индекс Nasdaq Composite също отбелязва спад от 0,49%, докато акциите на Apple поевтиняват с над 1 процент.

„Декември определено е в играта“, пише Мишел Мейер, главен икономист за САЩ в Bank of America Merrill Lynch. “Това показва един Фед, който все още се чувства комфортно с краткосрочни повишения, но и признава структурните предизвикателства пред икономиката, които в крайна сметка ще ограничат броя на увеличенията на лихвените проценти. Пазарната вероятност за повишение през декември се увеличи до около 60%“.

Отново се очаква активност с акциите на финансовите компании след коментарите на централните банкери, тъй като по-високите лихвени проценти като цяло са свързани и с по-високи разходи за сектора. Акциите на JPMorgan и Citigroup поскъпнаха с по над 1% след съобщението на Фед.

Днес бяха обявени и седмичните молби за безработицата в САЩ, които са намалели с 23 хил. до 259 хил., оставайки под очакванията за 300 хил. броя.

Съобщението на Фед бе с малко по-силна от очакванията позиция в подкрепа на затягане на паричната политика, което доведе до скок на доходността по 10-годишните държавни ценни книжа. В началото на търговията днес обаче доходността е стабилна, като по 10-годишните ДЦК е на ниво от 2,257%, а по двегодишните държавни облигации – 1,434%.

Индексът на долара, който измерва стойността му спрямо кошница от валути, се понижава с 0,11% до 92,12 пункта.

На петролните пазари фючърсите върху американския суров петрол WTI отбелязват понижение от 16 цента, или 0,32%, до 50,53 долара за барел, а фючърсите върху петрола сорт Брент - от 26 цента, или 0,46%, до 56,03 долара за барел.

Фючърсите върху златото също поевтиняват с 1,60% до 1295,32 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:25 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още