IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на JPMorgan се понижи със 7,9% през второто тримесечие

Въпреки това резултатите на най-голямата банка по активи в САЩ се оказаха над очакванията на анализаторите

15:12 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на JPMorgan се понижи със 7,9% през второто тримесечие

Най-голямата банка по активи в САЩ JPMorgan Chase & Co. изненада приятно с финансовите си резултати за второто тримесечие. Освен това приходите от търговия с финансови инструменти с фиксиран доход се понижиха в по-малка степен от очакванията на анализаторите, пише Bloomberg.

Нетната печалба на банката се понижи със 7,9% до 5,99 млрд. долара, или по 1,46 долара на акция, от положителния финансов резултат за 6,5 млрд. долара, или 1,60 долара на ценна книга, реализиран година по-рано. Средната прогноза на 29-те анкетирани от агенцията икономисти предричаха печалба от 1,31 долара на акция.

Тримесечните резултати са съпроводени и с въпроси относно здравословното състояние на главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън, който на 1 юли съобщи, че съвсем скоро ще се подложи на химиотерапия, за да излекува открития му рак на гърлото.

Въпреки че Даймън увери, че състоянието му е добро и че ще може да работи по време на своето 8-седмично лечение, оповестените междинни резултати повдигат нови въпросителни за успешното планиране на процесите на банката, която ръководи от 2006 г. насам.

През май JPMorgan предупреди, че по-слабите резултати от търговията с акции и ипотечното кредитиране ще се пренесат и върху резултатите за второто тримесечие.

„Приходите от търговия определено са под натиск на фона на малко по-високите приходи от кредитна дейност и доброкачествените кредитни резултати“, коментира пред Bloomberg управляващият директор на SunTrust Robinson Humphrey Inc. Ерик Васерсторм.

„Инвестиционните банки може би ще почакат до 2016 г. преди да е налице съществено подобрение“, заяви през май директорът на инвестиционното банкиране на JPMorgan Даниел Пинто. През юни главният финансов директор Мариан Лейк предупреди, че, ако резултатите не се подобрят, възнагражденията също ще бъдат намалени, а банката евентуално може да съкрати свои служители.

Втората по големина банка по активи в САЩ Bank of America Corp. ще публикува своя междинен отчет утре. Най-голямата по пазарна капитализация банка в САЩ Wells Fargo & Co. вече отчете ръст на печалбата от 3,8 на сто заради по-ниски кредитни разходи. Печалбата на Citigroup пък се стопи с 96%, след като кредиторът се съгласи да плати глоба в размер на 7 млрд. долара.

На борсата в Ню Йорк книжата на JPMorgan поскъпнаха с 0,9% до 56,29 долара за брой снощи. От началото на годината акциите на трезора са поевтинели с 3,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още