IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи проблеми за американските банки след наложените санкции за Русия

Насоките на Министерството на финансите на САЩ могат да се окажат подвеждащи за дъщерните на руски компании банки

16:02 | 03.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	JPMorgan Chase блокира плащане на руското посолство в Казахстан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

JPMorgan Chase блокира плащане на руското посолство в Казахстан. Снимка: Ройтерс

Икономическите санкции за Русия, които наложиха САЩ, доведоха до първите съществени последствия за банковия сектор на най-голямата икономика в света, пише WBPonline.

JPMorgan Chase блокира плащане на руското посолство в Казахстан към застрахователната агенция Sogaz, в която Rossiya Bank има дялово участие. Банката попадна в списъка със забрани и запори на активи, редом с редица руски официални власти.

Едва днес JPMorgan извърши плащането, след като във вторник руският външен министър се противопостави на решението. От своя страна американският кредитор пояснява, че „след консултации с регулаторните органи“ е извършил превода.

На Русия се пада малка част от дейността на JPMorgan Chase, но неизвестността за санкциите за банката може да има негативни последици. Други американски финансови институции, като Bank of America и Citigroup, също осъществяват дейност в страната.

Анализаторите споделят, че редица щатски банки не знаят как да постъпят и как да замразят активите на лицата и институциите, за които важат забраните.

„Имущество, при което дадено лице, попадащо в списъка, притежава 50% от собствеността, е засегнато“, гласят насоките на Министерството на финансите на САЩ. Правилото може да е подвеждащо по отношение на институции, които са дъщерни на руски компании.

През миналия месец две от най-големите компании за банкови карти – Visa и MasterCard, също имаха проблеми с руската СМП банк, след като от кредитора се оплакаха за спрени платежни услуги.  

Братята Борис и Аркадий Розенберг притежават частичен дял в СМП банк, a те пък попадат в списъка на американското правителство. За два дни картовите компании възобновиха достъпа до платежните услуги на банката след разговори с властите относно забраната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още