IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разликата в печалбите на компаниите от САЩ и Европа е най-висока от 25 години

Печалбата на акция на европейските компании е с 25% под върха от 2007 г., докато в САЩ тя е с 20% спрямо същия момент, сочи анализ на UBS

09:46 | 03.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Разликата в печалбите на компаниите от САЩ и Европа е най-висока от 25 години

Разликата в печалбите на компаниите от САЩ и Европа достигна „безпрецедентен“ 25-годишен връх, твърдят от швейцарската банка UBS, цитирани от CNBC.

От кредитната институция предсказват, че печалбите в Европа ще се върнат на нивата от преди финансовата криза в рамките на 3 години.

Печалбата на акция на европейските компании е с 25% под върха от 2007 г., докато в САЩ тя е с 20% спрямо същия момент.

„Заслужаваме известен ръст на печалбите“, смята Керън Олни, стратег в UBS, визирайки европейските акции. Европейският фондов пазар е в подем, откакто през миналата година президентът на Европейската централна банка Марио Драги успокои пазарите с обещанието да направи „всичко, което е нужно“, за да спаси еврото.

Според Олни европейските компании могат да достигнат върховите нива на печалби през 2016 г., въпреки че някои песимистично настроени икономисти предвиждат стагнация от японски тип в еврозоната. „Макар да има рискове, ние предполагаме, че те може и да не се окажат чак толкова големи, колкото мислят някои“, пише Олни в своя бележка от понеделник.

От UBS прогнозират ръст на печалбата от 3% през 2013 г. за общоевропейския индекс STOXX 600 и по 8% за всяка от следващите 3 години. За сравнение – печалбата на акция на компаниите в индекса е с очаквана тенденция за нарастване от 6% годишно.

Олни подчерта, че от 2010 г. континентът отчита нулев ръст на печалбата на акция от 2010 г. главно защото печалбите на 60% от участниците на пазара намаляват. Така че подобряващата се икономическа обстановка в Европа може да предложи на тези компании възможност за изненади. „Не смятаме, че това е чак толкова голяма задача. Печалбите не са мръднали от 2010 г., а при индексите те растат с най-бавното си темпо от 70-те години на ХХ век“, обоснова се тя.

Съотношението цена на акция спрямо печалба, което е ключов индикатор за инвеститорите, когато искат да разберат коя акция би им осигурила най-висока възвращаемост, е нараснало 12,3 пъти за пазара като цяло през последните 12 месеца при 9,6 пъти при компаниите от STOXX 600.

От UBS обаче предричат, че с повишаването на печалбите и запазващия се подем на пазарите това съотношение може да спадне до 8,8 пъти, което ще направи европейските акции привлекателни за инвеститорите. На това ниво европейските акции биха се продавали с 35% отстъпка спрямо дългосрочната си средна стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още