IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват бивш шеф на Fannie Mae по обвинение в заблуда на инвеститорите

SEC проведе през юли миналата година подобно разследване срещу Citigroup, в резултат на което банката се съгласи да плати 75 млн. долара

16:51 | 12.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Разследват бивш шеф на Fannie Mae по обвинение в заблуда на инвеститорите

Бившият ръководител на щатския ипотечен гигант Fannie Mae Даниъл Мъд стана поредният обект на разследване от регулаторните органи, които проверяват дали финансовите институции са били честни с инвеститорите относно експозициите си към рискови ипотечни книжа, предаде Bloomberg.

Мъд, който сега е главен изпълнителен директор на Fortress Investment Group, е потвърдил пред Bloomberg News, че от Комисията за ценните книжа и борсовите операции (SEC) са го уведомили, че ще повдигнат граждански обвинения срещу него.

Мъд, който беше уволнен, когато държавата придоби Fannie Mae и Freddie Mac през септември 2008 г., планира да обори обвиненията в писмена форма.

Разследването на SEC е насочено към няколко човека, които са заемали ръководни длъжности във Fannie Mae по време на задълбочаването на кризта на жилищния пазар през 2007 г., според двама пожелали анонимност източници на Bloomberg, запознати с разследването. Проверката е фокусирана върху информацията, която от компанията са давали на инвеститорите с развитието на кризата през 2007 и 2008 г.

По-рано от SEC вече са уведомили един настоящ и един бивш изпълнителен директор на Freddie Mac – по-малкият конкурент на Fannie Mae, че може да повдигнат подобни обвинения срещу тях. Става дума за Доналд Бизиниъс, изпълнителен вицепрезидент на едно от звената за кредитни гаранции на Freddie Mac, който ще напусне компанията на 1 април, и за Антъни Писъл, който е бил главен финансов директор от ноември 2006 до септември 2008 г. миналия месец той е подал оставка от поста главен изпълнителен директор на CoreLogic.

SEC проведе през юли миналата година подобно разследване срещу Citigroup. Банката се съгласи да плати 75 млн. долара, след като от комисията обвиниха финансовата институция и двама нейни директори, че не разкрили информация за експозиция на стойност 40 млрд. долара към рискови активи, преди загубите да излязат наяве.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още