IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстове за индексите на Wall Street във втори пореден ден

Акциите на енергийните компании се оказаха сред най-поскъпващите на фона на цените на петрола, които достигнаха нови върхове за 2016 г.

23:12 | 25.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Основните индекси на Wall Street приключиха сесията в сряда с ръстове от близо 1%. Акциите на енергийните компании се оказаха сред най-поскъпващите на фона на цените на петрола, които достигнаха нови върхове за 2016 г., отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,81%, или със 143,88 пункта, до 17 849,93 пункта. Широкият индекс Standard & Poor‘s 500 добави 0,7% към стойността си до 2 090,54 пункта, воден от енергийния сектор. От своя страна технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е нагоре с 0,7% до 4 894,89 пункта.

Във вторник индексите записаха най-доброто си дневно представяне от март насам, като са напът да изпратят седмицата с повишения от по 2%.

„Вчера предполагаемият катализатор беше проучването във Великобритания за нагласите преди референдума... Днес реториката е за световната икономика и глобалните пазари отразяват това с ръстове. Освен това те се чувстват по-комфортно за евентуално повишение на лихвените проценти през юни или юли“, казва трейдърът в Convergex Питър Колман.

Президентът на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард пък каза пред CNBC, че вдигане на лихвите през лятото не е на дневен ред, но данните за пазара на труда „най-вероятно са най-силният аргумент, за да продължим напред“.

Сред данните от деня изследването на Markit за бизнес активността в услугите в САЩ показва, че индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава от 52,8 пункта през април до 51,2 пункта през май.

Късно във вторник Американският петролен институт обяви голям спад (от 5,1 млн. барела) в петролните резерви на САЩ, а в сряда Администрацията за енергийна информация публикува правителствените данни, според които запасите се понижават с 4,2 млн. барела през седмицата до 20 май. Статистиката се отрази на пазара на петрол.

Цената на фючърсите върху нефта WTI се покачи с 94 цента до 49,56 долара за барел. За последно цената бе над 50 долара за барел в средата на октомври 2015 г.

На корпоративния фронт движението при петрола повлия на акциите на енергийните, добивните и финансовите компании.

Например, книжата на Transocean поскъпнаха с над 8%, а тези на Southwestern Energy и Chesapeake – с по над 6 на сто.

Goldman Sachs и IBM поведоха печелившите в състава на Dow Jones с ръстове в цените от 2,5% и 2,3%, съответно.

От своя страна контрактите върху златото с доставка през юни изтриха 5,40 долара от стойността си до 1 223,80 долара за тройунция.

На валутните пазари доларовият индекс леко се понижи. Еврото се търгува на ниво от 1,116 долара, а японската йена доближи курс от 110,2 йени за долар.

На облигационните пазари доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа се покачи до 0,9%, докато възвръщаемостта по 10-годишните облигации слезе до 1,86%. По-рано през сесията доходността по 2-годишните облигации нарасна до 0,938%, което бе най-високото ниво от средата на март.

Повече за търговията отвъд Океана можете да разберете от коментара на Сю Кийнан от Bloomberg New York за Bloomberg TV Bulgaria

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още