IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай влизат във втория рунд на търговската война

Агресивната търговска война, която започна президнетът Донлад Тръмп, среща все повече противници сред американските среди

11:50 | 11.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви, че ще наложи 10%-ни мита на допълнителен списък с китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, задълбочавайки спора с Пекин, като сигнализира и към други търговски партньори, че САЩ няма да се откажат от търговската война.

Новият списък, който засяга продукти като риба и куфари, идва на дневен ред след други два подобни списъка и неминуемо ще бъде последван от заплахи за ответни мерки от китайска страна. Робърт Лайтхайзър, търговският предствител на САЩ, споделя, че е отворен за диалог с Пекин с цел разрешаване на спора, информира The Wall Street Journal.

„Както в миналото, така и сега САЩ желаят да положат усилия, които да доведат до решаване на проблема с Китай и нечестните търговски практики, както и до отваряне на китайския пазар за американски стоки и услуги“, заяви Лайтхайзър.

Представители и на двете страни споделиха, че за момента няма насрочени преговори. Предишни дискусии между финансовия министър на САЩ Стивън Манучин и китайския икономически пратеник Лу Хи не постигнаха напредък в разрешаването на спора.

Пекин реагира на новината с пренебрежение. „Има една поговорка на Запад – като бик в китайски магазин (слон в стъкларски магазин, б.ред.)“, заяви Ли Ченганг, зам.-финансов министър на търговията в Китай, по време на конференция в Пекин и допълни: „САЩ подкопават процеса на глобализация и правилата за търговия“.

Новите мита ще влязат в сила най-рано след два месеца, заяви административен представител, давайки време на американската индустрия да коментира продуктите, попадащи в него, както и да се стартира нов диалог между двете страни. Изслушването относно продуктите е насрочено за 20-23 август.

Новите мита засягат множество продукти, включително потребителски стоки, като има опасност да предизвикат негативна реакция срещу търговската война. Потребителските продукти включват риба тон, сьомга и други риби, куфари, гуми, каишки за кучета, чанти, бейзболни ръкавици, мебели, дрехи, матраци, електрически лампи и телевизионни камери, както и компоненти за телефони и панели за дисплеи.

Администрацията ще се опита да ограничи въздействието върху американските потребители, но мащабът на вноса, предмет на митническо облагане, прави това невъзможно. Първоначално американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще наложи 25%-ни митнически такси върху допълнителни китайски стоки на стойност 100 млрд. долара, но промени решението си като обяви санкции от 10 на сто за вносни стоки на стойност 200 млрд. долара, споделя още The Wall Street Journal.

Тези допълнителни мита последват наложените санкции за експортни китайски стоки като машини, машинни компоненти и електроника на стойност 34 млрд. долара. Предвидени са мита върху други продукти от Китай за 16 млрд. долара.

Пекин отвърна на атаката, налагайки митнически санкции върху американски стоки на стойност 34 млрд. долара, като обяви, че ще отговаря на американската търговска агресия по същия начин – "долар за долар". Доналд Тръмп заяви през юни тази година, че ако Китай наложи митнически санкции, както стана, той ще отвърне с мита за допълнителен набор от китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. Всяка допълнителна ответна реакция от страна на Китай ще бъде посрещната с други санкции на същата стойност.

Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още