IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат повече отвсякога да използват Гърция за енергийните си интереси

Акцент по време на срещата Ципрас - Тръмп със сигурност ще бъде енергетиката

15:40 | 16.10.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сигурност в целия регион на Източното Средиземноморие, енергийни коридори, икономика заедно с инвестиции - този триптих отразява всичко за започналото в събота посещение на гръцкия премиер Алексис Ципрас в САЩ, който утре ще има среща с президента Доналд Тръмп, пише изданието Нюз.ин.

Ако сигурността в Източното Средиземноморие след влошаването на американско-турските отношения ще е основен акцент в контактите на Ципрас, то другият негов акцент със сигурност ще е енергетиката.

САЩ искат повече отвсякога да използват Гърция като възможност за прокарване на енергийните им интереси. Изборът на Тръмп досега не е довел до енергийна диверсификация в района и до реализация на стратегическата цел на САЩ за откъсване на Европа от Русия, въпреки предизборната му реторика. Но неговата администрация действа в тази насока.

В действителност американците виждат в Гърция "възможност" за прокарване на енергийните си стремежи в целия регион на Югоизточна Европа, в който те ще се опитат в следващите години да разрушат доминирането на Москва и, защо не, да задоволят нуждите на страните от тази част на света с американски шистов газ в случай, че окончателно бъде пресечен руският път на синьото гориво от Украйна. 

Три са тръбите, обслужващи американските цели, които преминават през Гърция или са свързани с нея. Освен Трансадриатическия газопровод ТАР, предназначен за пренос на газ от Азербайджан през Гърция до ЕС, интересът е съсредоточен и върху гръцко-българския интерконектор IGB, а също и върху плаващия терминал за синьо гориво в град Александруполис, Северна Гърция, се казва в публикацията на сайта.

В нея се припомня, че интерес по отношение на тези три проекта е бил проявен още и от предишния американски президент Барак Обама в Атина през ноември 2016 г.

Всички те свидетелстват за растящия американски интерес в региона. Наред с газопровода ТАР, като стратегически се оценява и постепенно набиращата скорост "вертикална ос" - България, Румъния, Сърбия, Унгария.

Публична тайна е, че американците виждат в не чак толкова далечно бъдеще - след 2020 г. - възможност за енергиен "десант" в района, а защо не и в Украйна, тоест пред вратата на Москва, отслабвайки по този начин по-нататъшната руска геополитическа мощ.

Въпросът тук е преди всичко дали американците ще могат да "ударят" надолу цените на "Газпром", а също и доколко страните - потенциални техни клиенти - са склонни да платят за енергийната си сигурност, т.е. те да не се страхуват всяка зима, че украинците могат да им спрат кранчетата на тръбите, пише още Нюз.ин. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
А ми да, агресора си е агресор. Там където са стъпили американците /104 точки по света/ сеят разкол, наркомания, педофилия и създават условия за поява на всякакъв род серийни престъпници. Но тяхната империя се руши, защото робите започнаха да се осъзнават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 6 години
Тръмп ми се обади и ми заяви, че големите руски енергийни проекти били големи руски празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
".... в неограничени количества...." Хахаха.... ***.... !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
Абе "вие" сте готови да купувате и ако е по-скъп от руския... Ток купувате в пъти по-скъп от руския, и газ ще купувате... с кредити, дето нема "вие" да връщате.... :lo:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
lyusien
преди 6 години
Ами хайде Даваите Да бъде построен терминала за втечнен газ краи Александрополис и интерконектора с България Готови сме да купуваме втечнен газ в неограничени количества стига да е по евтин от руския
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още