IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Schlumberger затяга по-силно колана

Компанията ще съкрати още 11 хил. служители в допълнение към обявените по-рано 9 хил. работни места, които ще отпаднат

17:58 | 17.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Schlumberger затяга по-силно колана

Продължително ниската цена на петрола в световен мащаб принуждава най-голямата в света компания за обслужване на фирми в петролния сектор Schlumberger да предприеме по-масивно съкращаване на персонала от досега планираното. Американският концерн обяви, че ще съкрати още 11 000 работни места, предава Ройтерс.

С вече обявените в началото на годината съкращения на 9000 работни места броят на служителите на концерна ще се свие с общо 20 000, или иначе казано – с 15%. Освен това се свива и размерът на инвестициите. Според главния изпълнителен директор на компанията Паал Кипсгаард възстановяването на дейността по добив в САЩ ще се отложи във времето.

От юни 2014 г. насам цените на петрола на световните пазари се сринаха наполовина. От тази гледна точка Schlumberger заяви, че „съществуват несигурни рамкови условия“, срещу които следва да се вземат мерки. 

За много малки фирми производството на петрол вече не е рентабилно поради ниските цени на пазара. Добивната индустрия, която беше движещата сила на растежа на икономиката и на пазара на труда в САЩ през последните години, ще намали разходите си драстично. Това създава проблеми и на най-големите доставчици на услуги за производителите на петрол, каквато е Schlumberger.

Заради продължителния спад на цените и клиентите на Schlumberger съкращават инвестициите си и правят по-малко поръчки. Компанията, със седалище в Хюстън, Тексас, предлага преди всичко техника за добив на петрол и друго оборудване.

Конкурентите на Schlumberger в САЩ Halliburton и Baker Hughes обявиха в средата на ноември своето сливане, което цели намаляване на разходите. ConocoPhillips, третата по големина петролна компания в САЩ, възнамерява да намали инвестициите си през 2015 г. с една пета. Стоманодобивната компания US Steel планира да закрие две свои фабрики. Британският петролен гигант BP вече обяви, че ще намали драстично работните места през следващите месеци.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още