IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският застраховател Anthem купи конкурента си Cigna за 48,4 млрд. долара

След сливането компанията вероятно ще стане най-голямото застрахователно дружество в САЩ

16:12 | 24.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След почти година преговори американската застрахователна компания Anthem Inc. сключи сделка за закупуването на конкурента си Cigna Corp за сумата от 48,4 млрд. долара, с което вероятно ще стане най-големият застраховател в САЩ, съобщава Bloomberg.

Anthem ще заплати по 188 долара на акция в брой и акции, се казва в изявление, което потвърждава информацията от сряда, че компаниите са близо до сключване на споразумение. Това е с 22% над цената от 154,36 долара на акция, на която Cigna приключи борсовата сесия в четвъртък.

В предишна оферта от 20 юни Anthem предложи цена от 184 долара на акция, която Cigna обаче отхвърли. По силата на сделката от петък акционерите на Cigna ще получат по 103,40 долара в брой и по 0,5152 акции на Anthem за всяка акция на Cigna.

Това е сравнително добра цена като за начало“, заяви преди изявлението в сряда Ана Хупте, анализатор в Leerink Partners в Ню Йорк. „Акционерите бяха доволни и на 184 долара на акция. Те казаха и на Ahtem, и на Cigna да преодолеят различията си и да приключват със сделката“.

Сливането ще повиши коригираната печалба на акция с почти 10% през първата година, заяви Anthem. Стойността на предприятието в сделката е 54,2 млрд. долара.

Джоузеф Суедиш, главният изпълнителен директор на Anthem, ще е начело на обединената компания, се твърди още в изявлението. Дейвид Кордани, главният изпълнителен директор на Cigna, ще бъде президент и главен оперативен директор.

Придобиването отбелязва поредната сделка във вълната от консолидации в застрахователната индустрия. Aetna Inc. заяви, че се е съгласила да купи Humana Inc. за сумата от 35 млрд. долара по-рано този месец, ден след като Centene Corp. сключи сделка за придобиването на Health Net Inc. за 6,3 млрд. долара. Основната реформа на здравеопазването от президента Барак Обама от 2010 г. е сред причините за сливанията, отчасти заради налагането на по-строги правила и ограничаването на печалбата на индустрията.

Сделката между Aetna и Humana остави Cigna с много малко партньори, защото и двете компании бяха потенциални кандидати за сливане“, казва Гупте.

Споразуменията между Aetna и Humana и между Anthem и Cigna ще намалят броя на най-големите американски застрахователи от три на пет, а двете сделки със сигурност ще бъдат подложени на строг контрол от страната на антитръстовите регулатори.

Закупуването на Cigna ще даде на Anthem повече сила при договарянето на цените с болници и доктори, както и с клиенти, като например работодатели. Новата компания ще има около 53 млн. клиенти, които са повече от тези на UnitedHealth Group Inc., най-голямата застрахователна компания в САЩ в момента и единствената сред петте без партньор за сливане.

Кордани и четирима независими директори от управителния борд на Cigna ще се присъединят към сегашните деветима членове на борда на Anthem, съобщиха още компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още