IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси откриват седмицата с повишения*

Акциите продължават похода си нагоре, подтикнати от щедростта на централните банки, отбелязва експерт

17:36 | 24.11.14 г.
Щатските индекси откриват седмицата с повишения*

Американските индекси отчитат повишения в понеделник, след като инвеститорите реагират позитивно на действията по стимулиране на глобалната икономика от страна на водещите централни банки по света.

Изненадващото понижение на лихвените ставки в края на миналата работна седмица – първото в последните повече от две години, отразява промяната в курса на правителството и централната банка. На 21 ноември Китайската централна банка неочаквано смъкна едногодишния лихвен процент по кредитирането с 40 базисни пункта до 5,6% и понижи едногодишния депозитен показател с 25 базисни пункта. До момента властите залагаха основно на скромни мерки за стимулиране преди окончателно да се решат на смелата стъпка за стабилизиране на втората най-голяма икономика в света.

"Акциите продължават похода си нагоре, подтикнати от щедростта на централните банки. Китай изненадващо сви лихвите, а Европа се подготвя за допълнително разхлабване", посочва пред CNBC Пол Нолти, старши вицепрезидент и портфейлен мениджър на Kingsview Asset Management.

Икономическите данни от деня показаха, че американският сектор на услугите разширява по-бавно от очакваното през ноември на месечна база след забавянето на разширението на новите бизнес поръчки.

Друга любопитна новина от САЩ е, че министърът на отбраната Чък Хейгъл е подал оставка. Първи за възможната оставка писа New York Times, като добави, че президентът Барак Обама ще направи изявление по-късно днес.

Капитализацията на Tetraphase Pharmaceuticals расте с 9,42% в началото на търговията в Ню Йорк, след като Bloomberg съобщи, че акционерите в биотехнологичната компания проучват възможностите за продажба.

Platinum Underwriters Holdings пък отчита покачване с 19,32 на сто, след като презастрахователят потвърди постигнатото споразумение за сделка с RenaissanceRe Holdings.

Доларът губи позиции спрямо основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните държавни облигации расте с два базисни пункта до 2,3321%.

Деноминираните в долари стоки отчитат смесено представяне.

* Актуално към 17:30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още