IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силната политическа поляризация отново разделя американската нация

Преди почти половин век, през 1968 г., изглеждаше сякаш САЩ се разпадат, а нещата днес явно се повтарят, коментира Дейвис Хансън

17:31 | 12.10.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди почти половин век, през 1968 г., изглеждаше сякаш САЩ се разпадат.

Виетнамската война, оспорвани и ожесточени президентски избори, протести против войната, расови размирици, политически убийства, тероризъм и задаваща се на хоризонта рецесия разделиха страната между гръмогласно радикално малцинство и мълчаливо консервативно мнозинство, пише за Washington Times Виктор Дейвис Хансън, специалист по класическа филология и историк в Института "Хувър" към Станфордския университет.

САЩ избегнаха гражданска война. Но през следващото десетилетие Америка се сблъска с колективна психологическа епресия, граждански размирици, поражение във Виетнам и серия от нещастия - докато избирането на някога разделящия страната Роналд Рейгън доведе до пет последователни президентски мандата на просперитет и относително спокойствие между двете основни партии, от 1981 г. до 2001 година.

Изглежда 2017 г. може да се окаже новата 1968-а. Неотдавнашните опустошителни урагани сякаш отразиха вълненията на хората.

След поляризиращото управление на президента Барак Обама и спорната победа на Доналд Тръмп страната отново е разделена на две.

Но този път разделението е далеч по-дълбоко, както в идеологически, така и в географски план - двете либерални крайбрежия са изправени срещу прорепубликанската Америка между тях.

Мълчаливи столетни каменни статуи биват събаряни през нощта, очевидно с надеждата, че с нападенията срещу покойници на Конфедерацията може да се подобри животът на живите днес.

Всички стари опори на американския живот изглежда отслабват. Националната лига по американски футбол (НФЛ) се разпада и се превръща в политически цирк. Играчи мултимилионери отказват да станат на крака за националния химн, отблъсквайки милиони фенове, чиято предишна лоялност им плащаше заплатите.

Политиката - или по-точно засилващата се омраза към провокативния Доналд Тръмп - пропива почти всяка частица на популярната култура.

Новата лоялност на медиите, излъчваните късно през нощта предавания, комиците, Холивуд, професионалните спортисти и университетски служители е насочена към либералните проповеди. Политически коректните сквернословия и вулгарни изрази сред звездите и изпълнителите заместват таланта в момент, когато Холивуд е разтърсван от скандали за сексуален тормоз и други извращения.

Обидите "расист", "фашист", "нацист" и "възползващ се от привилегиите на белите американци" - също като "комунист" през 50-те години - се използват толкова нашироко, че губят значението си. В момента в кампусите на университетите има по-малко свободно слово, отколкото по времето на Маккарти в началото на 50-те години на миналия век.

Също като през 1968 г. светът извън САЩ също се разпада.

Европейският съюз, моделът на бъдещето, се разпада. ЕС е парализиран от напускането на Великобритания, разделението между Испания и Каталуния, банкрутът на средиземноморските страни членки, коварните терористични нападения в големи европейски градове и притока на милиони мигранти - повечето млади мъже мюсюлмани - от разкъсвания от войни Близък изток. Германия отново става деспотична, но този път подмолно, със средства, различни от оръжието.

Провалената държава Северна Корея твърди, че разполага с ракети с ядрени бойни глави, които могат да достигнат Западното крайбрежие на САЩ - и очевидно иска някаква форма на подкуп, за да не ги изстреля.

Иран вероятно ще последва ядрения път на Северна Корея. Междувременно новата му шиитска хегемония в Близкия изток се храни от развалините в Сирия и Ирак.

Дали хаосът на 2017 г. е катарзис - необходимо и отдавна бавещо се прочистване на опасни и пренебрегнати патологии? Дали безумието в САЩ ще изпадне в още по-голям нихилизъм, или ще предложи корекция на статуквото, което раздели страната и почти я съсипа?

Дали проблемът е в прекалено многото демокрация, при което нестабилната и капризна тълпа прегазва установените експерти и опитните бюрократи? Или кризата се дължи на прекалено малко демокрация, при което популистите се опитват да детронират раздиран от скандали, антидемократичен, некомпетентен и надценен, но вкоренил се на мястото си елит?

Никоя от традиционните политически партии не предлага отговори.

Демократите са завладени от политиката на идентичността и социализма на прогресивните си членове. Републиканците са разкъсвани между парвенюшките националистки популисти и статуквото на вкостенилия се елит.

Но въпреки цялата социална нестабилност и медийната истерия, животът в САЩ изглежда тихо се подобрява.
Икономиката расте. Безработицата и инфлацията остават ниски. Фондовите пазари и доходите на средната класа се повишават.

Доверието на бизнеса и потребителите е високо. Приходите на корпорациите растат. Добивът на енергия се разраства. Границата с Мексико се охранява.

Дали нестабилността е не толкова признак, че Америка се разпада, колкото знак, че гръмогласното общоприето мнение на миналото - за ползите от глобализираната икономика, маловажността на националните граници и значението на политиката на идентичността - е на път да бъде отхвърлено, повличайки и кариерите на тези, които се облагодетелстваха от него?

В миналото всяка криза, която не унищожаваше САЩ, накрая ги правеше по-силни. Но засега продължава борбата кое е по-вредно - хроничната болест на планирането, която разяждаше страната, или новото популистко лекарство, сметнато за необходимо за лечението й.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 6 години
Прав си, сигурно и те са правили гнусотии. Наскоро имаше световно допитване, ако има война между САЩ и Русия на чия страна ще застанете. Над 60%(мисля 67%) от виетнамците предпочитат САЩ. Няма вечни приятели, има вечни интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
поливани с н-апалм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
Hahoto
преди 6 години
Това от Виетнамците поливани с ***, за здраве и берекет, ли го научи? Да изброявам ли?Ще ми трябват 10 поста, че тука има ограничение на размера им :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 6 години
Когато казваш, че "ние САЩ" сме империя, редно е да разясниш. Да империя сме но икономическа, финансова и технологична. Където и да сме се "намесвали" не сме откъснали и един квадратен сантиметър чужда земя. Разликата с европейските империи, като Турската и Руската е огромна. Те съществуват благодарение на реките от кръв, които са напоили земите им. Ние сме силни благодарение на трудолюбие и пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Sakamano
преди 6 години
Аман от паникьори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
Hahoto
преди 6 години
Е, те отдавна са си империя. Това са просто конвулсии на растежа. А хаосът е предизвикан от тях самите, за да не скучаят. Китай и Индия може и да са многомилярдни фабрики на планетата, но по отношение на иновациите са още твърде далеч от САЩ и Германия. Който сътворява иновациите в него е силата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 6 години
Населението на Китай започна да намалява. В Индия имат ръст, само поради увеличаване на продължителността на живот. Раждаемостта е около 2 деца на жена. Така че Азия не е това което беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Коя империя ще дадеш за пример?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Стефчо
преди 6 години
Китайците и индийците няма да и оставят толкова много време за да се прави на империя. След едни 30 г. ще се бори с Индия за второ място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
и веганите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още