IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът от фискалната пропаст надделя на Wall Street

Няма да се изненадам, ако до януари бюджетна сделка не бъде постигната, коментира анализатор

23:43 | 26.11.12 г. 2
<p>
	Фондовата борса в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Щатските индекси се понижиха в понеделник като S&P 500 приключи първата от 6 поредни сесии със загуба на фона на продължаващите преговори за така наречената 'фискална пропаст', която застрашава американската икономика в началото на следващата година, пише MarketWatch.

„Все едно се връщаме към реалността. Започнахме преговорите с много окуражаващи изявления. Постигането на реална сделка обаче е много по-трудна задача“, казва Бил Стоун, главен инвестиционен стратег на PNC Asset Management Group, във връзка с усилията на щатския конгрес за постигане на бюджетна сделка.

„Няма да се изненадаме, ако до януари сделка не бъде постигната, въпреки че без съмнение те ще опитат да се споразумеят. Позициите на демократите и републиканците са много по-раздалечени, отколкото изглежда, когато слушаме изявленията им“, допълва Стоун.

Единствено Nasdaq Composite Index успя да приключи сесията на зелена територия, нараствайки с 0,34% до 2977 пункта, след като агенция  Bloomberg съобщи, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е склонна да се откаже от печалбата си по гръцкия дълг.

„Това би било стъпка към постигане на споразумение“, коментира Питър Буквар, стратег на  Miller Tabak.

Dow Jones Industrial Average изгуби 0,33% до 12967 пункта.

S&P 500 се раздели с 0,2% до 1406 пункта като най-слабо сред 10-те индустриални групи на индекса се представиха компаниите от телекомуникационния и енергийния сектор, а най-силно компаниите за комунални услуги и технологичният сектор.

Петролът с доставка през януари поевтиня с 0,54% до 87,74 долара за барел.

Доходността по 10-годишните щатски ДЦК се понижи до 1,66%.

Тази седмица щатският конгрес ще възобнови преговорите за избягване на фискалната пропаст, свързана със серия автоматични данъчни повишения и бюджетни съкращения в началото на следващата година.

Сделка ще бъде постигната преди Коледа, коментира Дейвид Кейли, стратег на J.P. Morgan Funds. До тогава обаче пазарите ще са в състояние на изчакване поради „несигурността, ограничаваща икономическата активност, цените на акциите и лихвените проценти“, допълва той.

„След като фискалната мъгла се разсее, цените на активите ще се повишат, което означава, че е по-добре да задържите малко повече рискови позиции“, коментира Кейли.

Също днес управителят на канадската централна банка Марк Карни беше избран да оглави Английската централна банка (АЦБ) през следващите 8 години. Карни е и директор на Борда за финансова стабилност към Г-20.

Финансовите министри от еврозоната се срещат днес в Брюксел, за да се опитат да деблокират поредния транш по спасителната програма за Гърция, след като не успяха да направят това на предишните две срещи по-рано този месец.

„Най-простото и евтино решение за дълговото фиаско в Гърция е европейските правителства да предоставят на страната достатъчно пари, за да може гръцката икономика да се върне към растеж в краткосрочен план, в замяна на дългосрочни фискални реформи“, изтъква Кейли.

„Цената на евентуално решение на Атина да не бъдат отпускани повече средства изглежда по-висока, отколкото ако необходимите пари бъдат осигурени“, допълва той.

Щатските потребители се оказаха доста активни през дългия уикенд след Деня на благодарността – силен старт за продажбите на дребно в началото на коледния сезон.

В петък S&P 500 приключи пета поредна сесия на зелена територия като някои анализатори дори прогнозираха, че това е началото на нова зелена вълна в самия край на годината. През изминалата седмица индексът отбеляза ръст от 3,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още