IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се споразумя с демократите за спасяване на младите имигранти от депортиране 

Това споразумение обаче не включва изграждането на стена по границата с Мексико, за каквато Тръмп отдавна настоява

08:30 | 14.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерите на демократите в двете камари на Конгреса на САЩ казаха, че са постигнали споразумение с президента Доналд Тръмп за защита на хиляди млади имигранти от депортиране и за финансиране на някои мерки за укрепване на сигурността по границата, предаде Асошиейтед прес. 

Това споразумение обаче не включва изграждането на стена по границата с Мексико, за каквато Тръмп отдавна настоява. 

Споразумението бе постигнато на работна вечеря на президента в Белия дом с лидерите на демократическото малцинство в Камарата - Нанси Пелоси, и в Сената - Чък Шумър. 

Споразумението предвижда да се гарантира защита от депортиране на близо 800 хил. имигранти, доведени незаконно в САЩ още като деца, които досега бяха под закрилата на специална програма, обявена от експрезидента Барак Обама.

Тази програма им даваше временно право да работят без страх от депортиране. Тръмп прекрати програмата в началото на този месец, като даде на Конгреса 6 месеца да предложи законодателно решение на проблема, преди защитеният статут на т.нар. "дриймъри" (мечтатели) да изтече. 

АП отбелязва, че Тръмп за втори път в рамките на две седмици пренебрегва своите републикански съпартийци и се договаря през главите им с лидерите на опозицията в Конгреса. 

Пелоси и Шумър обявиха споразумението в общо изявление след срещата, но не уточниха съществени подробности относно съдържанието му. Според анонимен източник, запознат с разговорите по време на снощната среща и цитиран от АП, специален закон, който се предвижда да бъде приет, ще даде право на тези млади имигранти да получат гражданство при определени условия. 

От Белия дом засега отказват коментар. В кратко официално съобщение за срещата се отбелязва само, че президентът е имал "конструктивна работна вечеря" с Шумър, Пелоси и служители на администрацията, на която са дискутирани "политически и законодателни приоритети", включително отменената програма. "Това е позитивна стъпка към реализация на силния ангажимент на президента да се търсят двупартийни решения на проблемите, които са най-важни за всички американци", се казва в съобщението на Белия дом. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още