IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп срещу Obamacare...продължението

С указ американският президент опрости достъпа до по-евтини планове за здравно осигуряване

22:36 | 12.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителен указ, който опростява достъпа на американците до по-евтини планове за здравно осигуряване, предаде ТАСС, цитирайки CNN.

Тръмп за пореден път предприема действия за отмяна на редица клаузи от програмата за здравно осигуряване Obamacare, въведена от предшественика му демократ Барак Обама.

С този указ се дава възможност на малките фирми и на отделни лица да се обединяват в междущатски дружества, за да могат да купуват по-евтини здравноосигурителни планове, които обаче предлагат по-малко услуги, отбелязва Ройтерс.

В тези по-евтини планове не се покриват например майчинството и грижите на новородените, някои лекарства с рецепта, душевни заболявания и лечение на зависимости. Obamacare изисква от повечето малки предприятия и индивидуални здравни планове да покриват и тези медицински услуги.

Освен това се разширяват възможностите за ползване на краткосрочни застраховки.

Отмяната и заменянето на Obamacare бе едно от главните предизборни обещания на Тръмп, но Конгресът на САЩ до момента не е успял да приеме закон, който отменя тази здравна реформа на Обама. Няколко опита в тази насока се провалиха в Сената, включително заради противопоставянето на някои републиканци.

Междувременно стана ясно, че Тръмп ще обяви стратегията си за Иран и позицията си по международното споразумение за иранската ядрена програма утре, съобщи Белият дом, предадоха световните агенции.

Президентът ще направи изявление в 12:45 ч. местно време (19:45 ч. българско време), заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Очаква се Тръмп да разграничи администрацията си от международното споразумение по ядрената програма на Иран като уведоми Конгреса, че не смята, че Техеран спазва духа на споразумението.

След това по закон Конгресът ще има срок от 60 дни да прецени дали да възобнови действието на санкциите на САЩ срещу Иран, които бяха отменени съгласно иранското ядрено споразумение.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още