IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички 31 американски банки издържаха първите стрес тестове на Фед

Негативният сценарий предвиждаше 10% безработица, спад в цените на жилищата с 25% и пропадане на фондовия пазар с близо 60%

09:26 | 06.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Първата фаза на тестовете прави обща оценка дали големите банки&nbsp;имат достатъчно собствени капитали (минимум 5 процента) за&nbsp;устояване на евентуална криза. Снимка: Ройтерс</p>

Първата фаза на тестовете прави обща оценка дали големите банки имат достатъчно собствени капитали (минимум 5 процента) за устояване на евентуална криза. Снимка: Ройтерс

Всичките 31 американски банки са достатъчно капитализирани, за да поддържат кредитирането дори по време на тежка световна рецесия, заяви в четвъртък Федералният резерв на САЩ, който провежда стрес тестове на кредиторите с активи на стойност от повече от 50 млрд. долара.

Централната банка заяви, че кредиторите, участващи в тестовете, ще загубят 490 млрд. долара през 27-те месеца до края на октомври 2016 г., ако икономиката се сблъска със "силно нежелани" условия, включително 10% безработица, спад в цените на жилищата с 25%, пропадане на фондовия пазар с близо 60% и "забележителен ръст на пазарната нестабилност".

Първата фаза на тестовете прави обща оценка дали големите банки имат достатъчно собствени капитали (минимум 5 процента) за устояване на евентуална криза. 

За първи път от началото на стрес тестовете през 2009 г. всички банки в крайна сметка успяха да отговорят на изискванията, разполагайки с капиталови нива над минималния размер, съобщава WBP Online. Въпреки това някои от най-големите банки на Wall Street бяха сред най-слабо представящите в тестовете на Фед, в това число Goldman Sachs, Morgan Stanley и JPMorgan Chase, който ще имат съотношение на капиталите от по около 5%.

При най-лошия сценарий 31-те кредитори, включени в тестовете, ще отчетат общ спад на своите капиталови съотношения от 11,9% през третото тримесечие на 2014 г. до 8,2% – много по-добре от общия размер на капиталовите съотношения от 5,5% в началото на 2009 г. и 7,6 % през 2013 г.

"Това означава, че нашият банков сектор е доста стабилен в момента от гледна точка на това колко пари държат банките", каза Анна Краин, ръководител на звеното за стрес тестове в Moody's Analytics.

На 11 март ще се проведат по-индивидуални тестове, включително на плановете за разпределение на банковите дивиденти и покупки на акции. Това е петият път, в който Фед прави стрес тестове на основните банки на САЩ. Тези 31 банки съставляват 80% от банковите активи на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още