IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street очаква речта на Джанет Йелън*

Анализаторите прогнозират слаби обороти днес поради дългия уикенд, посветен на честването на Деня на загиналите във войните на 25 май

17:17 | 22.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските акции стартират сесията в петък с незначителни отклонения. Инвеститорите осмислят данните за инфлацията през април в очакване на речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,1% до 18 267,65 пункта. Широкият индекс S&P 500 е без промяна при 2 131 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite печели само 0,21% до 5 101,31 пункта.

През април темпът на ръст на инфлацията се забавя до 0,1% на месечна база след повишението от 0,2 на сто през март, показват актуалните данни на Министерството на труда на САЩ. На годишна база има дефлация от 0,2% при такава от 0,1% през март.

Данните са важни, тъй като се очаква инфлацията да продължи да бъде ниска, докато същевременно Фед търси сигнали за нейното покачване.

„Смятам, че цифрите не са впечатляващи“, коментира главният стратег на TD Ameritrade Джей Джей Кинахън. „Но когато индексите са на рекордни върхове, дори и невпечатляващите цифри не са извинение за разпродажби.“

Очакванията са, че днес, в навечерието на дългия уикенд поради честването на Деня на загиналите във войните на 25 май, оборотът ще бъде нисък спрямо обичайното, но инвеститорите очакват изявлението на председателя на Фед Джанет Йелън, което ще бъде в 20 часа българско време.

Акциите на HP поскъпват с 5,2% до 35,59 долара за брой, след като компанията изненада приятно с нетната си печалба и въпреки незадоволителната прогноза за текущото тримесечие. Инвеститорите приветстват и по-ниските разходи по отделянето на бизнеса с компютри и принтери в две отделни компании.

На борсата в Торонто капитализацията на BlackBerry расте с 2,47% до 12,85 канадски долара за акция, след като компанията оповести, че ще закупи обратно 2,6% от акциите си в обращение, за да смекчи потенциалния негативен ефект от предложените книжа на служителите.

Книжата на Foot Locker поскъпват с 1,4% до 64,9 долара за брой. Приходите и продажбите на търговеца на дребно се оказаха над прогнозите на анализаторите. Освен това първото тримесечие се оказва най-печелившото за Foot Locker.

На пазарите на суровини към момента фючърсите върху суровия петрол с доставка през юли губят 1,25 долара до 59,47 долара за барел. Контрактите върху златото поевтиняват с 1 долар до 1 203,10 долара за тройунция.

Доларът поскъпва минимално спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните щатски облигации, която се използва при определяне на лихвите по ипотеките и други потребителски кредити, кръжи около 2,21 на сто, а тази по 2-годишните расте до 0,61 на сто.

* Информацията е актуална към 17:07 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 4
0pk
преди 8 години
Човече, имаше тука един дето все за една финансова грешка говореше, накрая изчезна някъде. Напомняш ми за него :]Само да вметна, тука никой не го вълнува, че си прав. Обикновено се джавкаме по политикоикономически теми за лека нощ и после кой откъде е. Не се хаби, повечето не четат коментар по-дълъг от 4 реда.Айде успех в борбата :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Как централните банки причиняват неравенство в доходите - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ - ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.''Инфлацията е вид кражба защото едни крадат а всички плащат - кражбите естествено са добре маскирани с идеологии и т.н. методи Милтън Фридман има предвид индустриалния капитализъм когато говори за свободен пазар а не финансовия капитализъм тоест за финансовият трябва строги регулации Милтън Фрийдман - американската икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Лихвата е проблем защото води косвено или пряко до войни ,убийства и самоубийства ,и Силвио Гезел още 1918год. е писал до немски вестник,че ако се запази финан.система до 25год. ще стане война и става - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199Историята и науката доказа ,че лихвата е зло ,и не съм съгласен с някои изречения в книгиТЕ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200Става въпрос за организирана престъпна група - умишлени действия обяснени във филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beХубава статия за Вътрешна афера http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/Тоест така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
''Кои са тези тайнствени собственици на ФЕД ? Оказва се, че това са няколко юдо-хазарски фамилии начело с Ротшилдови, всичките изселници от Русия, Литва и Полша:Ротшилд, Вартбург, Лазар, Куун, Голдман, Мойзес, Леман'' - http://grigorsimov.blog.bg/politika/2012/05/15/federalniiat-rezerv-chastna-evreiska-mashina-za-pechatane-na.954184 В Конституцията на САЩ - http://chitanka.info//12592-konstitutsija-na-syedinenite-a пише ,че само Конгреса може да печата долари и да определя тяхната стойност(8. Конгресът има правото: 5. Да сече монети, да регулира тяхната стойност, както и стойността на чуждестранните монети)Защо убиха Кенеди - http://lambo.blog.bg/politika/2009/08/28/quot-prokliatieto-quot-nad-kenedi-se-kazva-rotshild-ubiistvo.387764В Уикипедия е написано добре за ФЕД как прави инфлация което е вид кражба и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още