IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street потегли нагоре, петролът – надолу*

Цените на петрола остават под натиск, докато преговорите по иранския ядрен въпрос навлизат във финалната си права

18:59 | 30.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Котировките на по-важните индекси на Wall Street  започнаха седмицата така, както приключиха предишната - със силно  покачване, като най-силно поскъпнаха акциите на енергийните компании, предаде Ройтерс.

Последните изказвания на председателя на Фед Джанет Йелън и на гуверньора на китайската централна банка Жоу Сиаохуан вероятно ще насърчат още повече курсовете. Така например Йелън заяви в края на миналата седмица, че рисковете от агресивен подход при промяна на лихвените проценти са големи. Сиаохуан подчерта от своя страна, че Китай има пространство за парична политика, ако ръстът на икономиката се забави още повече, а инфлацията спадне. „Приказните изказвания на двамата ще придадат още повече скорост на пазара“, заяви анализаторът на Oanda Крег Ерлам.

Малко влияние оказват публикуваните данни за личните приходи и разходи на потребителите. Потребителите в САЩ са похарчили повече пари през февруари, след като два поредни месеца показателят намаляваше, а доходите на населението значително са нараснали, което според икономисти ще засили разходите още през идните месеци.

Министерството на търговията съобщи, че през миналия месец потребителските разходи са се повишили с 0,1 на сто след понижение от 0,2 на сто през януари и декември. Резултатът отразява увеличение от 0,4 на сто при нетрайните стоки като храни и енергия след три месеца на спад заради поевтиняването на бензина. При дълготрайните стоки се наблюдава свиване с 0,1 на сто, като влияние са оказали по-слабите продажби на автомобили.

Доходите на американците са нараснали с 0,4 на сто през февруари, колкото бе растежът им и през януари. Икономистите се надяват, че продължаващото силно увеличение на доходите ще даде тласък на потребителските разходи, на които се падат 70 процента от икономическата активност в САЩ. 

Индексът на сините чипове Dow Jones скочи с 212 пункта, или 1,2 на сто, до 17 923 пункта в ранната сесия.

По-широкообхватният индекс S&P-500 нарасна с 15 пункта, или 0,8 на сто, до 2 077 пункта, а индексът на технологичните дружества Nasdaq прибави 37 пункта, или също 0,8 на сто, и достигна 4 929 пункта.

Цените на петрола продължиха низходящото си движение в началото на официалната сесия в Ню Йорк. Те остават под натиск, докато преговорите по иранския ядрен въпрос навлизат във финалната си права, съобщи AFP. Постигане на споразумение между Техеран и великите сили може да доведе до засилване на предлагането на суровината на и без това пренаситения пазар.

Американският лек суров петрол с доставка през май поевтиня  с 38 цена до 48,49 долара за барел на Нюйоркската търговска борса.

На корпоративния фронт отново влияние оказват сливанията и придобиванията. Този път най-голямата американска компания за здравни застраховки UnitedHealth придобива за 12,8 млрд. долара корпорацията Catamaran Corp., специализирана в управлението на отношенията между аптеките и застрахователите. Очаква се сделката да приключи през четвъртото тримесечие. С 61,50 долара за акция офертата е доста по-висока от последния курс на акциите. Книжата на Altera поевтиняха с 3,3 на сто, след като в петък курсът им се изстреля с 28 на сто. 

Акциите на Intel се обезценяват с 1,9 на сто. Компанията е в напреднали преговори за придобиването на производителя на чипове Altera, твърдят източници, запознати със случая. Този ход ще представлява най-голямата подобна сделка за гиганта в сферата на производството на чипове. Засега не е ясно колко щe плати Intel за сделката. Пазарната стойност на Altera беше около 10,4 млрд. долара преди WSJ да пише за пръв път за преговорите. В петък стойността ѝ достигна 13,4 млрд. долара.

*Актуално към 18,20.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още