IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Бъфет не се притеснява от падащите цени на петрола

Berkshire Hathaway е вложила почти 1 млрд. долара от началото на годината в петролния гигант Phillips 66

15:16 | 08.02.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Спадащите цени на петрола очевидно не притесняват милиардера Уорън Бъфет. Дори напротив – той очаква да спечели от тази тенденция. От началото на годината легендарният инвеститор е вложил 1 млрд. долара в петролния гигант Phillips 66, пише CNN Money, като се позовава на документи, подадени във Федералната комисия по фондовите борси и ценните книжа (Securities and Exchange Commission, или SEC). 

Според тях инвестиционната компания на Бъфет Berkshire Hathaway вече е притежавала 61 млн. акции в собственика на рафинерии, преди през миналите седмици да увеличи дела си с още 12 млн. акции, на цена от около 964 млн. долара. Така Бъфет вече притежава 14 на сто от акциите във Phillips 66. Петролната фирма е шестото по големина участие в портфолиото на Berkshire Hathaway.

Но на какво залага Бъфет при това вложение? Ниската цена на петрола означава, че Phillips може да купува на ниска цена петрола, който преработва. А тъй като и цената на бензина падна значително, това повишава печалбата на оператора на рафинериите. През миналата година печалбата от бизнеса с рафинерии се повишава до 2,6 млрд. долара, като преди година е била в размер на 1,6 млрд. евро. 

Phillips 66 е базирана в Хюстън, Тексас, и е собственик на рафинерии в над 15 страни и оперира хиляди бензиностанции в целия свят. В Германия тя е собственик на бензиностанциите с марка Jet.

Phillips 66 бе създадена през 2012 г. като дъщерна компания на петролния концерн ConocoPhillips, който раздели бизнеса си с крайни клиенти и през 2012 г. го изнесе на борсата по името Phillips 66. 

Още за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 2
Сараф
преди 8 години
Знаеш ли как се разбира кой е ***?Тоя който обижда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
С нищо, тъ пако! Въглищата от 50 години се заменят, но още продължават да се копаят, горят и използват и вероятно ще се използват поне още 50 години! Справка - нашите супертехнологични, току-що направени американски инвестиции - поне 30 години - гаранция!За една година можеш да замениш само жена си, но понякога и това не става толкова бързо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 8 години
Как може да избегнеш нещо, когато съзнателно се движиш към него.Знам за доктори, които са професионалисти с десетилетия опит, които хем са наднормено тегло хем се късат да павкат - пределно им е ясно, че това ще ги довърши, но не спират. Същото е с кризите, знае се че причинител е печатницата, но никой не затваря ФЕД последният, който се опита го гръмнаха преди десетилетия в Далас.В момента може се замени петрол на секунда - въпроса готов ли си да платиш цената, все още нямаме толкова евтино решение, но науката върви с бясни темпове ВЕИ-то не спира да се развива и сигурно 2020 петрола ще е с още по-малък дял от енергията с перспективи за тотално маргинилизиране в няколко сектора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
аз съм готов да се обзаложим ,че чак ме разсмиваш 1год. ?! Идват 3 планетарни катастрофи петролна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231екологична - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445финансова - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685,и може да се избегнат ако се вземат мерки веднага и правилните - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Забрана на офшорките и т.н. регулации с цел 5-6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
Сараф
преди 8 години
Егати глупостите надрънка!Въглищата с какво ги замени бе шматка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Точно казано Генералният директор на италианската нефтена компания ЕНИ Клаудио Дескалци отбеляза, че днес ОПЕК вече не е нефтен регулатор, а пазарите са се оказали подвластни на финансови сили, които ги управляват или посредством финансови производни или чрез хартиени барели, които превишават реалните барели нефт в съотношние 80:1Единственият начин е да се намали консумацията на петрол като всички коли имат и ел.двигател или направо да се минен на ел.коли за кпоето трябва много трилиони за инфраструктура за ел.влакове и т.н. което е добре ще има мноог раб.места и т.н. обяснил съм какви са стратегиите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085за да се избегнат катастрофите петролна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231екологична - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445финансова - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Мда, за една година не е никакъв проблем за човечеството да замени петрола с каквото и да е ... напр. с урина... Щото няма нужда от нищо, което да се налага да се строи и разработва - сутрин ставаш, пи^каеш в резервоара, палиш и тръгваш... Като в чейнджа - само преместваш точката на вътрешното табло с курсовете и ставаш богат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 8
Сараф
преди 8 години
Дори да предположим, че си прав съм готов да се обзаложа, че на човечеството няма да му отнеме повече от година да замени петрола с нещо друго.Мисля, че и до 5 години никой няма да се занимава с тази суровина по подобие на въглищата които и те бяха мислени за бъдещето.Развитието на цивилизацията винаги е с крачка напред колкото и да не се харесва на някои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 8 години
Добре, че ти плащат за постове, щото от акъл никакъв те няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Internet
преди 8 години
Човекът знае - обемът на фючърсите с петрол надвишанват 10 пъти дневното физическо производство.Много скоро този балон с цената на петрпола ще се спука и тогаваще настъпи глад на пазара -за нефт - защото близо 1 трлн. долара проекти са спрени. А старите находища се топят. Северно море почти пресъхна, шистовакът бере душа, а гълфърите от Мексиканския залив почти затвориха бизнеса вече.Така че ни чакат години на тотален недостиг на суров петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още