IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийски регулатор критикува правилата на Facebook за опазване на личните данн

Властите са притеснени, че компанията не се съобразява с политиките в сферата

20:30 | 24.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Поръчан от белгийски регулатор доклад за Facebook ревизира политиките и условията за ползване на социалната мрежа, посочвайки, че те дават лъжовно усещане за контрол на потребителите върху неприкосновеността на личните им данни. Текстът разкрива още, че американската компания нарушава европейското право в сферата на неприкосновеността на личния живот, пише The Wall Street Journal.

Поръчаното от Белгийския орган за защита на данните проучване ще бъде използвано от Белгийската комисия за защита на личните данни в рамките на разследване, което започна миналия месец срещу Facebook.

Въпреки това докладът не претендира да отразява мнението на комисията и тя не разполага с правомощията за налагане на санкции. Ако органът сметне, че случаят трябва да бъде продължен, ще изпрати досието на белгийската прокуратура, която ще реши дали делото трябва да остане в съда или не.

Говорителят на Facebook заяви, че компанията наскоро е актуализирала своите условия и политики, за да ги направи по-ясни и кратки, така че да отразяват новите функции на продукта и да разкрият как компанията разширява контрола на хората над рекламата. Говорителят на социалната мрежа е уверен, че всички извършени промени са съобразени със законите.

„Като компания с международно седалище в Дъблин, ние редовно преразглеждаме продуктите и промените в политиките, включително и тази“, посочват от Facebook.

Няколко европейски страни водят преговори с компанията във връзка със своите опасения, че нейните условия за поверителност не отговарят на европейските стандарти, посочва източник, запознат с въпроса. Европейските власти твърдят, че се надяват да завършат законодателните промени в сферата до края на тази година. Очаква се правилата да се съсредоточат върху строгите мерки за защита на данните на европейските потребители, които се превръщат във все по-голяма точка на триене между технологичните гигнати в Европа и САЩ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още