IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебното дело на австрийския студент срещу Facebook беше отхвърлено от съда

Младежът обвинява социалната мрежа, че предоставя потребителски данни на Агенцията за национална сигурност на САЩ

18:18 | 01.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съдебната битка на австрийския студент срещу Facebook, в която той обвинява социалната мрежа, че подпомага службата за сигурност на САЩ да събира лични данни на потребители, претърпя поражение след като Виенският съд отхвърли случая по процедурни причини, предава Ройтерс.

Компанията приветства решението, завявявайки, че то показва, че делото е било ненужно и защити репутацията на своята политика по опазване на личния живот на своите потребители. 27-годишният Макс Шремс твърди, че ще обжалва решението и ще продължи битката си.

Студентът по право претендира за 500 евро обезщетение за всичките над 25 хил. души, подписали се за делото. Това е поредната част от редицата европейски изисквания към американските технологични компании и обработката на лични данни от тяхна страна.

Адвокатът на Facebook предостави дълъг списък с процесуални възражения пред съда във Виена този април, посочвайки, че всичките 25 хил. ищци нямат правото да прехвърлят правата си на Шремс по делото. 

Съдът отхвърли делото в понеделник, посочвайки, че Шремс не е използвал Facebook само като обикновен потребител, но и за търговски промоции на своите публикации, заяви говорителят на съда, добавяйки, че на по-висока инстанция решението може да бъде различно.

“Констатацията на съда е много странна. За съжаление изглежда, че съдът иска да предаде горещия картоф на висшите съдилища”, коментира адвокатът на Шремс Уолфрам Прокш.

Шремс обвини Facebook, че предава личните данни на потребителите си на Агенцията за национална сигурност на САЩ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още