IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български компании ще внедряват IT решения с ваучери

Това ще стане с ваучерна схема по програма „Иновации и конкурентоспособност“

18:22 | 28.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Подготвя се ваучерна схема по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, за да се улесни достъпът на малки и средни предприятия до цифрово ноу-хау и технологии. Предвижда се общият бюджет на схемата да бъде близо 10 млн. лв., а ваучерите да са на стойност от 20 хил. до 50 хил. лева. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на събитието „Умни градове и умни хора“, организирано от посолството на Холандия в България. 

„Според анализите на ООН само след 30 години 66% от цялото население на Земята ще живее в градове и трябва да сме готови за тези промени“, посочи на конференцията Манолев, цитиран от икономическото министерство.

По думите му българската икономика през последното десетилетие следва световната тенденция на дигитализация на бизнес отношенията. Манолев даде пример с информационните технологии и услуги, където работят близо 10 хил. компании. За миналата година те са осигурили заетост на 47 700 души или 4,7% от заетите в икономиката.

Над 73% от наетите в сектора са на възраст под 40 г., възнагражденията при наетите на възраст до 29 г. са два пъти по-високи от средните за страната, а при 30-39 годишните разликата достига почти три пъти.

Според разработената от Министерството на икономиката „Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия (Индустрия 4.0)“ се планира към 2030 г. България да се разпознава като регионален център на цифровата икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още