IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google посяга към роботизираните операции

Компанията обединява сили с Johnson & Johnson в рамките на нова програма

18:55 | 27.03.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Google обединява усилията си с Johnson & Johnson за разработването на програма, включваща роботи, които да асистират по време на операции. По този начин интернет гигантът разширява инвестициите си в здравеопазването, пише Bloomberg.

Компаниите ще потърсят начин да добавят по-добри изображения и сензори към хирургически инструменти, които лекарите използват по време на операции. Партньорството се осъществява чрез подразделението Google X Labs – научното звено на компанията, което финансира проекти като самоуправляващи се коли.

"Нямаме търпение да открием как умният софтуер може да помогне за даване на повече информация на хирурзите, от която те се нуждаят по време на операция“, твърди Анди Конрад, ръководител на екипа от страна на Google.

Финансовите параметри на сделката не са известни.

"Това сътрудничество с Google е важна стъпка в нашия ангажимент за развитие на хирургичните грижи“, коментира Гради Прудън, председател на New Brunswick, базирано в Ню Джърси подразделение на Johnson & Johnson.

Роботизираните операции стават все по-популярни, а сделката с J&J, която е най-големият производител на продукти в областта на здравеопазването, ще помогне за по-добрата конкуренция срещу компании като Intuitive Surgical Ink, главен играч в индустрията.

И все пак подобни ходове могат да са доста рисковани. През 2013 г. Медицинският съвет на Колорадо подаде жалба, в която посочва, че пациенти са претърпели наранявания и усложнения именно от роботизирани операции, включително има сигнали за пробити или разкъсани артерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още