IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приложение превръща смартфони в сензори за земетресения

Софтуерът е безплатен и може да засича силни трусове

16:11 | 15.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Ново приложение, разработено от американски учени, може да превърне смартфона ви в сензор за земетресения и потенциално да спасява животи, пише Bloomberg.

Учени от Университета на Калифорния в Бъркли и Deutsche Telekom са изградили приложение, което използва смартфона за сензор за движение, който улавя земетресения. Приложението, наречено MyShake, отчита времето и амплитудата на трусовете и изпраща данните за локацията на смартфона на сеизмологичната лаборатория в Бъркли за анализ.

Колкото повече хора използват приложението, толкова по-добре работи тя. Целта е да се създаде глобална сеизмична мрежа – колективен сеизмограф, който евентуално ще предупреждава потребителите за предстоящи земетресения.

"За много развиващи се страни, в които често има земетресения, като Непал или Перу, MyShake може да предупреждава секунди преди труса и в най-добрия случай да спасява животи“, обяви Deutsche Telekom в официално изявление.

Въпреки че сензорът в смартфона не е толкова чувствителен като тези в земята, които се ползват обикновено, той може да засича земетресения с магнитуд от 5 по скалата на Рихтер на до 10 км разстояние.

MyShake може да бъде свалено безплатно от Google Play Store, като се планира версия и за устройствата на Apple, обяви Deutsche Telekom.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още