IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технология за събиране на биометрични данни ще спасява света от епидемии?

Експерти смятат, че чрез събирането на подобна информация могат да се следят епидомиологични огнища като това на ебола

16:40 | 16.03.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сензори като тези, използвани в Touch ID на Apple, както и тези за следене на сърдечната честота, вградени в най-новите устройства от серията Galaxy на Samsung, помагат за промяна на начина, по който потребителите си взаимодействат със своите смартфони. Но експертите твърдят, че сензорите, съчетани с големите обеми от данни, ще променят много повече, включително цялата здравна индустрия, пише Mashable.

По време на панел, посветен на биометричните данни на конференцията SXSW, Лесли Саксън, основател на Center for Body Computing в Лос Анджелис, представи своята визия за бъдещето, в което смартфоните ще могат да събират биометрични данни, които ще се ползват за всичко – от индивидуални медицински досиета до предсказване на следващата голяма епидемия.

„Представете си, че проверявате телефона си 150 пъти на ден, колкото е средното. Какво, ако понякога той ви сканира, измервайки кръвното ви налягане, сърдечната честота, нещо друго и събира тези биометрични данни в облак, докато вие просто отваряте различни неща“, коментира Саксън.

Според нея тази технология има потенциала да промени здравеопазването. Благодарение на анализа на всички тези данни ще могат да се откриват тенденции и да се генерират идеи за предотвратяване на по-големи катастрофи. Технологията може да помогне на учените и медицинските изследователи да забелязват големи огнища на епидемии, както това на ебола, което започна в Западна Африка.

Разбира се, смартфон технологията и медицинската индустрия не са толкова близо до всичко това, но Саксън и останалите участници в дискусията твърдят, че това бъдеще не е чак толкова далеч, колкото звучи. Разработчиците на мобилни приложения вече са открили начини да измерват пулса, сърдечната честота и други здравни показатели. А има и софтуер, който дори може да показва кои от приятелите ви ви изнервят.

Според Саксън трябва да има повече регулация и надзор на събирането на биометричните данни, тъй като сега системите все още са много уязвими от хакерски атаки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още