IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво научих от моите губещи позиции през 2014 г.

Стратегията за инвестиции в 60 компании с цел дадена позиция да влияе минимално върху доходността на портфолиото, дава добри резултати, твърди Любомир Леков

12:05 | 05.12.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От началото на годината&nbsp;Sodastream International отчита спад на акциите си от&nbsp;56%. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

От началото на годината Sodastream International отчита спад на акциите си от 56%. Снимка: архив Ройтерс

Всеки, който инвестира в портфейл от акции, знае, че в реда на нещата е да има губещи позиции. Проблемът обаче не е в губенето, а в това какви решения взимаме вследствие на спада на котировките. Психиката ни е устроена така, че загубата има много по-силен ефект върху нас, отколкото печалбата.

Може би затова особени емоции у мен предизвика един въпрос на Марк Бартън от Bloomberg по време на конференцията за инвестиции Investor Forex Forum - “Кои са губещите ми позиции през 2014 г. и какво научих от това”.

Когато трябваше да отговоря, с изненада установих, че не мога да си спомня името на топ губещата ми позиция за годината - Westport Innovation, въпреки че често поглеждам към графиката на котировките ѝ. Тази компания разполага с революционна технология, която позволява двигателите на камиони да работят с природен газ. Само че тази година се оказа изключително неблагоприятна, така че от началото на януари акцията е загубила 76% от стойността си. 

Подходът ми е да инвестирам в много на брой компании. При първоначалното създаване на портфолиото акциите от Westport Innovation имаха дял около 2% в него, но поради огромния спад на котировките ѝ през тази година и нарастване на стойността на другите позиции  делът на тази акция от общия портфейл в края на ноември възлиза на само 0,22%. Това означава, че ако компанията фалира, ще доведе до допълнително загуба от 0,22% на целия портфейл.

Друга губеща позиция е 3D Systems Corporation. Компанията е лидер в сектора на 3D принтерите, но от началото на годината загуби 62% от стойността си, като преди това имаше ръст от 100% само за последните 5 месеца на 2013 г. Да наблюдаваш как позицията ти първо реализира огромен ръст, а след това - огромен спад, прави болезнено трудно инвестирането в акции за много хора.

Като цяло 3D Systems забави ръста на приходи през тази година, затова и инвеститорите я разпродадоха, но въпреки това перспективите пред нея са добри в дългосрочен план. Това е така, защото компанията е лидер в сектор, който ще расте много през следващите 10-20 години. Делът ѝ е 1,38% от портфолиото, което прави тази позиция сравнително по-рискова за доходността на общия портфейл, при ситуация, че компанията загуби водещата си позиция в тази нова индустрия.

Спад на котировките от 56% тази година има и Sodastream International (лидер в т. нар. сегмент „Направи си безалкохолна напитка вкъщи“). Тази акция има дял от 0,23% от портфолиото ми. Позицията е типичен пример за прибързана покупка вследствие на многообещаващ анализ, изготвен от институция, на която по принцип имам доверие. От друга страна, понастоящем същите тези анализатори пишат, че ако Sodastream не преоткрие себе си, нейното бъдеще е неясно. Или накратко - инвеститорите не харесват вече тази компания и не никой не знае какво предстои.

От началото на годината Atwood Oceanics губи 40%, като има дял от 0,42% от портфейла. Тук цената спадна, защото се очаква инвестициите в сондажна техника за петролни находища да намалеят поради драстичния спад на цената на петрола - само за последните два месеца акциите спадат с 30%. За сравнение, за същия период (от 2 месеца) Westport Innovation губи 60% от стойността си отново поради същата причина.

Общото между Westport Innovation, 3D Systems, Sodastream и Atwood Oceanics е, че са от сектори, които през 2014 г. се представят лошо като цяло. Освен това са в индустрии, за които имам сравнително доста по-малко познания и опит, отколкото например в информационните технологии.

Преди години често продавах губещите си позиции, използвайки принципа на професионалните инвеститори - дръж печелившите акции и намалявай губещите. В случая обаче не смятам, че това е разумно поради факта, че от една страна, четирите компании продължават да имат добри перспективи дългосрочно, т.е. има вероятност да преодолеят краткосрочните си проблеми, а от друга - към настоящия момент делът им е пренебрежително малък и реално дори някоя от тях да фалира, това ще повлияе незначително на общия резултат на портфолиото.

Стратегията да инвестирам в 60 компании (към момента съотношението печеливши- губещи е 44 към 16 в полза на печелившите) с цел отделна позиция да влияе минимално върху доходността на портфолиото засега дава добри резултати. Твърде голямата диверсификация обаче бе причина да инвестирам и в компании, за които нямам достатъчно информация.

Вследствие на всичко това през последните шест месеца увеличавам дела само на компании, върху които имам дългогодишни наблюдения. Този подход обаче не е гаранция, че и в бъдеще ще води до добра възвращаемост, защото добрите резултати на портфолиото се дължат в голяма степен на общия ръст на американските индекси през годината.

Материалът е част от поредицата „Как да инвестираме? Съветите към синовете ми!” от Любомир Леков, основател на Инвестор.бг

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
zethron
преди 9 години
Валутната търговия не Ви ли харесва повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
Danny666
преди 9 години
С риск пак да ми блокират акоунта ще напиша неколко реда истини и то нелицеприятни.Никъде в целата статия ама на 1% не се отчита ПЕЧАТНИЦАТА на Фед !Мили инвеститори ако не беха ТРИЛИОНИТЕ на Фед и 2д и 3д и 5д принтиране ще видите през крив макарон. За содата в къщи ха ха ха ИЗБИХТЕ РИБАТА лееелеее каква оригинална идея - абе вие СЕРИОЗНО ли пишете тези тъпотии !Та по времето на *** имаше СИФОНИ - руски ха ха ха ТОВА ли е супер интересната идея ха ха хаСтига с пропагандата за инвестиции в МАНИПОЛИРАН ПАЗАР поддържан на командно дишане от ЦБ ! Афтора що не пише за БАЙБЕК и как това е ЕДИНСТВЕНАТА опцияна останала на компаниите да маниполират фин.рез.За банките и репо сделките всеко тримесечие пак щурчета НИТО ДУМА.Маниполация та дрънка ! хайдеее пак ще ме блокират !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
Още като почнаха обясненията защо е нарушил принципите на работата си, работата отече :)Има ли дисциплина - има печалба. Почне ли офлянкването - край и на печалбата.В борсовите търговии печели винаги посредника. За останалите - едни губят за да спечелят други, после и обратното. В крайна сметка посредника печели върху оборота - и в дългосрочен план само той остава с парите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
dddd
преди 9 години
На мен също ми харесва 3Д системс. Наскоро направих много малък портфейл в чужбина. Реших, че рано или късно трябва да направя тази крачка. 3Д системс е включен в този портфейл. Интересното е, че въпреки системно по-добрите ми резултати на БФБ навън не мога да се справя. Тук винаги бия пазара а навин изоставам от него. Всяко представяне, което е по-лошо от бенчмарка го приемам за провал. Направих дългосрочният портфейл за следващите много години и се оказа, че в краткосрочен план съм сбъркал тайминга. Добре, че беше шорта на руската рубла, която да направи много добро представяне на този портфейл. На този етап отчитам теста, като голям успех при валутите и умерен провал при акциите, а трябваше да е обратното. понякога живота поднася изненади. Въпреки всичко съм оптимист за портфейла си и в частност за 3Д системс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
ПИЧ
преди 9 години
Аз в последно време се ориентирам на индекси на страни които имат потенциал за разтеж. Доходността е по-малка, ама не се занимаваш да следиш куп фирми от различни индустрии, кога да влезеш , кога да излезеш , да се чудиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
BigBear
преди 9 години
3D Systems, Sodastream ми харесват на първо четене - растящи компании с интересни продукти. Техният случай потвърждава за мен поне правилото, че Тайминга бие Фундамента. Ако запазят растежа си въпрос на време е скоро да направят дъно и тогава възвращаемостта на инвестицията ще бие възходящото движение пазара като цяло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още