IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нужни са още 87 млн. лв. за новия модел за финансиране на ВУЗ-овете

Разходите за висшето образование трябва да се увеличат до 1,2% от БВП до 2017 г., настояват от синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ

15:45 | 14.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нужни са още 87 млн. лв. за новия модел за финансиране на ВУЗ-овете

В бюджета за 2017 г. са необходими допълнително не по-малко от 87 млн. лева за новия модел на финансиране на държавните висши училища, заяви  председателят на синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ доц. Лиляна Вълчева, цитирана от БТА.

Допълнителните средства са изчислени на базата на общия брой на студентите на държавна поръчка, които са 158 хил., като е взет под внимание и намаленият прием с 9010 студенти. Вече излезе и постановлението на Министерския съвет за редуцирането на приема за първокурсници за догодина, припомни експертът. 

87-те млн. лева са необходими и за повешаване на коефициентите по професионални направления за специалностите с високи качествени показатели по критериите от рейтинговата система на университетите.

В тях влизат и средствата, които искат от синдиката допълнително за приоритетните професионални направления във висшето образование, разписани в Постановление 328 на Министерския съвет от ноември 2015 г., както и средства за защитените специалности в университетите, поясни доц. Вълчева.

Правителственото постановление е за определяне на средствата от държавния бюджет за издръжка на обучението в държавните висши училища в зависимост от комплексната им оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда, отбеляза тя.

Експертът обясни, че синдикатът "Висше образование и наука" приема новия модел на финансиране на университетите, защото това е най-сериозната финансова реформа, насочена към резултати, основани на качество, оптимизация и преструктуриране на системата.

Тази дейност обаче не трябва да има социални последици за работещите в системата на висшето образование, тъй като академичната общност е с най-дълъг и труден път на научно израстване.

От синдикалната организация имат и още искания - през 2017 г. да се увеличат общо разходите за образование, като делът от БВП само за висше образование да е в размер на 1,2% и до 2020 г. да достигне 1,5%.

Трябва да се въведе и електронна система за информация и управление на финансите на държавните висши училища, разработена въз основа на единна документация с акцент върху целесъобразността на изразходваните средства, а не само на тяхната законосъобразност, настояват от синдиката. И отбелязват, че трябва да се ускорят и процедурите по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", тъй като там също са заложени средства, като инструмент за постигане на високи качествени показатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още