IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на желязната руда може да падне под 40 долара, предупреди Goldman Sachs

В четвъртък цените паднаха под 50 долара и достигнаха най-ниското си ниво от февруари насам

14:44 | 28.05.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестиционната банка Goldman Sachs предупреди в петък, че цените на желязната руда може да паднат под 40 долара за метричен тон заради нарастващ излишък в предлагането, съобщи CNBC.

В четвъртък цените паднаха под 50 долара и достигнаха най-ниското си ниво от февруари насам заради опасения, че печалбите на китайските компании се свиват. В петък цената се задържа на ниво от 49.90 долара за метричен тон. 

„Маржовете на печалбата на стоманодобивните предприятия и цените на самата стомана може да останат колебливи в краткосрочен план, защото складовите наличности остават ниски. Въпреки това времевият прозорец, през който затегнатият пазар на стомана в Китай действаше като катализатор на ръста в цените, изглежда се затваря“, пишат анализаторите на пазара на суровини Крисчън Лилон и Амбър Кай от Goldman. Те очакват и повишение на складовите наличности в пристанищата.

Според анализаторите спотовата цена на желязната руда ще достигне средно ниво от 55 долара през второто тримесечие, преди да се понижи до 45 долара през периода юли-септември и до 38 долара през периода октомври – декември. През първото тримесечие на 2017 г. цената ще падне до 35 долара за метричен тон, прогнозират от Goldman.

Желязната руда поевтиня с 27% от пика си от 68,70 долара, достигнат на 21 април тази година.

Миналата седмица водещата компания в сектора Vale предупреди, перспективата пред желязната руда може да стане негативна заради опасения около предлагането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Alee
преди 7 години
A за ония, които цъкат минуси да проверят, че наистина беше така:http://***.forbes.com/sites/michaellynch/2015/09/14/goldman-sachs-sees-20-oil-really/#332e66f52a8f
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Alee
преди 7 години
Да бе, те и петрола предрекоха че ще отиде на 20$ и всички там чакаха. Големи познавачи и спекуланти са тия. Общо взето каквото кажат трябва да се приема с доста голяма доза съмнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още