IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото със 7% срив за два дни, котировките паднаха под 1 500 долара

Благородният метал вече е с 25% под историческия си връх, с което официално е в мечи пазар

09:00 | 15.04.13 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на златото със 7% срив за два дни, котировките паднаха под 1 500 долара

Цената на златото продължи низходящото си движение от края на миналата седмица, пропадайки с цели 3,7 на сто в началото на новата седмица. Така котировките отстъпиха до двегодишно дъно при под 1 500 долара за тройунция.

Към 9:00 часа българско време златото с доставка през юни се търгува по 1 450 долара за тройунция, което е спад с 3,4% за деня. В по-ранен етап на търговията разпродажбите свалиха цената на благородния метал до 1 426,95 долара за тройунция, което е най-ниското ѝ ниво от 1 април 2011 година досега.

Разпродажбите започнаха още при подновяването на търговията тази нощ, като темпът им набра сила след преминаването под ключовото ниво на съпротива при 1 477 долара за тройунция, пише Investing.com.

Настоящата цена е с 25% под рекордните 1 920,80 долара за тройунция, достигната през септември 2011 година. Така след разпродажбите от днес и петък златото официално отговаря на дефиницията за мечи пазар.

По всяка вероятност цената на златото ще намери подкрепа при 1 412,50 долара за тройунция. Най-близката съпротива пък се очертава при върха от 11 април – 1 476,25 долара за тройунцуя, пише Investing.com.

Голяма роля за пазарните настроения тази сутрин играят данните за икономическия ръст на Китай, който се оказа под очакванията на анализаторите за първото тримесечие на годината. За периода темпът на разрастване на китайската икономика се е забавил до 7,7 на сто, което се размина с прогнозите за 8% ръст.

Други данни от Китай, свързани с индустриалното производство на азиатската държава, също се оказаха под очакваното.

С днешните разпродажби златото продължи рязкото си пропадане от петък, когато цената му се срина с 5%. Повод за това са очакванията, че Федералният резерв на САЩ е все по-близо до прекратяване на програмите за вливане на ликвидност на финансовите пазари.

Заедно със златото, днес силен натиск преживява и среброто. Само за часове цената на метала пропадна с 6,1 на сто до 24,73 долара за тройунция в 9:00 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 0
ТАТО
преди 11 години
Цената на златото със 7% срив за два дни, котировките паднаха под 1 500 долараTe под 1400 паднаха ама за това утре ке пишете -знам аз )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
stasi666
преди 11 години
По сигурно и ценно от земята няма.А със златото доста хора глътнаха въздух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 0
studioaa
преди 11 години
Скоро и с еврото ще се случи нещо подобно имайте търпение деца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Да - аз обичам да го наричам временно убежище.То е инвестиция само за някои които търгуват с него и не мислят да го задържат дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Златото, платината, среброто и диамантите както и някои суровини от първа необходимост си остават единственото сигурно убежище срещу абсолютната загуба на стойност при големи сътресения. Те са имали стойност дори и в зората на цивилизацията, когато финансово-икономическата система едвам е започвала да съществува.По-големият проблем е обаче, че на повечето субекти не им е достатъчно просто убежище а и дейност, с която да се занимават след като мине бурята. Дали ще има място под слънцето за всички след бурята? Ето това е по-големият въпрос отговор на който мнозина търсят с трупането на все по-голям запас от подобни ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
GunMan
преди 11 години
Злато не се купува, за да покрива текущи разходи... Ако се стигне до там, че със златото ще плащаш ядене, подслон и пр или ти самият си го закъсал много или нещата глобално и тотално са се овапцали! За който може и иска да го види - случващото се е уникален житейски опит. За който не може - златото е в мечи пазар...Физическото злато почти не се движи в момента. Още по-малко признак за надуване на балон са рекламите на Тавекс (който освен за продажба на злато са и за изкупуване на накити, валути и пр.). ПП: Златото не е инвестиция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
К'ъв балон бе? - от моите познати никой няма никакви инвестиции в злато, нито физическо, нито електронно. Това е най-странния "балон", който съм виждал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 6
stefi
преди 11 години
Може и да си прав , но Златото НЕ става за ядене , за подслон.......имаш злато но в следващят момент се оказва , че Някой решил че е скъпо и цената .......СРИВ........имал Активи в Злато , но вече има Пасиви в злато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 4
Императорът
преди 11 години
Каквото и да си говорим, при масовото и подмолно и подло печатане на сухо без покритие от ЕС, УСА, Жапания и т.н. - каквито и спадове, възходи, синусоиди да има - жлътото ще е крайният победител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 7
stefi
преди 11 години
RE: Мдаа, очаквано беше този балон да издъхне!Дано по-малко хорица са се подлъгали на анализаторите-*** на Табекс и подобни хитреци, целящи да се възползват от алчността на наивната маса!============================Всеки Балон се надува , пука се....................за да се Надуе Отново ;)"Тавекс" не са виновни - докато има купувачи-ще има Тавекс ;)Златото е особен актив - хем поскъпва-хем се увеличава добивът му , за да има причина да поскъпва Още и Още.....така е със Всичко - Нагоре,Надолу , после Пак Нагоре........и винаги Резултатът е 1:0 за Банката ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още