IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават стабилни в началото на седмицата

Според анализатори последното повишение е приключило, тъй като са достигнати цени, при които повече производители работят на печалба

09:58 | 26.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на суровия петрол останаха сравнително непроменени във вторник, но според анализаторите има признаци, че повишението напоследък е на път да приключи, съобщава Ройтерс.

Стабилното търсене в Азия, както и последствията от сезона на по-активно шофиране в САЩ съответстват на почти рекордното производство, особено от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), въпреки че американската продукция изглежда е достигнала максималните си стойности, поне временно.

Брентът се вдигна с 0,06% до 65,56 долара за барел, докато цената на американския петрол се повиши с 0,13%, достигайки до 59,80 долара за барел.

Според анализаторите големи скокове на цените от сегашните им нива са малко вероятни.

Пазарите на суров петрол са подкрепени от отчетения през миналата седмица спад на американско производство и запаси от суров петрол, но цените не успяха отново да достигнат високите стойности от по-рано този месец“, коментира ANZ bank във вторник.

Според базираната в Лондон Timera Energy последното голямо повишение е приключило, защото цените на суровия петрол са достигнали нива, на които производителите могат да работят с печалба.

Фактът, че цените на суровия петрол се доближават до бенчмарка на дългосрочните си пределни разходи за нови инвестиции предполага, че последният скок на цените на петрола може би приключва“, казва Timera Energy.

Ако това е вярно, то тогава американският долар вероятно ще бъде полезен индикатор за следващия спад в цените на суровия петрол. Ако доларът отново започне да се качва, то цените на петрола вероятно ще се изправят пред силни насрещни ветрове“, добавят те.

Във вторник доларът достигна най-високите си стойности от месец насам спрямо редица валути, след като по-високата от очакваната структурна инфлация в САЩ подкрепи евентуалното повишение на лихвените проценти от Федералния резерв по-късно през годината. Увеличението идва след 7-процентов спад в периода между средата на март и средата на май.

Цените на суровия петрол от друга страна се вдигнаха с повече от 25% между март и средата на май, но от тогава остават сравнително стабилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още