IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС налага по-високи изисквания за безопасност при добив на петрол и газ в шелфа

Добивните компании вече носят отговорност за щети до 370 километра от брега при 22 километра досега и ще предоставят специален план за извънредни ситуации

21:13 | 10.06.13 г.
ЕС налага по-високи изисквания за безопасност при добив на петрол и газ в шелфа

Съветът на министрите на транспорта, телекомуникациите и енергетиката на ЕС прие на днешното си заседание директива, с която се повишават изискванията за екологична безопасност към европейските компании-оператори, занимаващи се с добив на петрол и газ в морския шелф, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Директивата определя "минималните условия", при които проучването и добивът на петрол и газ на морски платформи са безопасни за околната среда.

Документът също така подобрява механизма за реагиране при мащабни инциденти, се посочва в съобщение след министерската среща.

Отсега нататък с проучване и добив на петрол и газ в европейския шелф ще могат да се занимават само тези компании, които имат специален лиценз. Те ще трябва да представят план за реагиране при извънредни ситуации на морски платформи.

С документа се разширява зоната на отговорност на компаниите при нанасяне на екологични щети от сегашните 22 километра до 370 километра от брега.

Новите правила ще влязат в сила през юли - 20 дни след публикуването в официалния вестник на ЕС.

Разработването на директивата започна след аварията на петролната платформа Deepwater Horizon през 2010 година в Мексиканския залив. В резултат на взрива на платформата тогава загинаха 11 човека.

Инцидентът доведе до най-големия в историята на САЩ петролен разлив. В морето се изляха над 5 милиона барела петрол, а площта на петното достигна 75 000 квадратни километра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още