IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подготвя забрана за вноса и на газ от Иран

Дипломати от страните в Еврообщността са започнали да подготвят пакет от санкции срещу Иран

23:04 | 04.10.12 г.
ЕС подготвя забрана за вноса и на газ от Иран

Европейският съюз (ЕС) се готви да забрани вноса на ирански газ като част от новите мерки за засилване на натиска върху ислямската република заради ядрената й програма, съобщиха днес дипломати, цитирани от Ройтерс.

Дипломати от страните в Еврообщността са започнали да подготвят пакет от санкции срещу Иран с намерение да ги приемат официално на срещата на външните министри на 15 октомври.

Снощи е било постигнато предварително споразумение за забрана на вноса на газ - първата мярка, спечелила одобрение.

Пакетът включва също различни предложения за санкции, свързани с финансите и енергийната сфера, посочиха трима европейски дипломати.

"Договорихме се за газа. Големите страни като Германия, Великобритания и Франция подкрепиха мярката," коментират източниците на агенцията.

Според тях иранският газ се доставя в Европа през Турция, която го смесва с азербайджански газ и го препраща към местоназначението му.

Гърция и България са засега двете страни от ЕС в най-добри позиции да получават газ през Турция. Дипломатически източник отбеляза, че все още не са решени подробностите за това как те биха били засегнати от новата мярка срещу Иран.

Европейски дипломати казват, че има риск плановете на Евросъюза за затягане на санкциите да отчуждят Турция, която играе централна роля в стремежите на Европейската комисия да диверсифицира газовите доставки, така че да стане по-независима от доминиращия доставчик Русия. Рискът обаче си струвал усилията.

Един от източниците на Ройтерс смята, че Турция вероятно ще пренебрегне забраната на вноса. "Вариантите са два.Турция или ще се включи, или ще продължи вноса тайно," посочва той. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още