IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран удвоява износа на петрол, ако паднат западните санкции

Ние сме като пилот на пистата, който е готов да излети, заявиха от Техеран

16:23 | 06.07.15 г. 3
Иран удвоява износа на петрол, ако паднат западните санкции

Иран ще увеличи износа на петрол до 2,3 млн. барела на ден в сравнение с настоящото ниво от 1,2 млн. барела, ако санкциите бъдат вдигнати. Това заяви в интервю за The Wall Street Journal (WSJ) иранският заместник-министър на петрола Мансур Моазами.

"Ние сме като пилот на пистата, който е готов да излети. Ето в това състояние в момента е цялата страна", каза Моазами.

Според него цените на петрола не трябва да спаднат, тъй като световният икономически растеж ще увеличи търсенето. Иран очаква цена от 70 долара за барел до края на 2015 г.

Заместник-министърът отбеляза още, че Иран иска връщането на индивидуални квоти за производство на петрол за членовете на ОПЕК. Картелът изостави този подход през 2011 г., като сега се придържа към общо ниво на производството от 30 млн. барела на ден.

На последната среща на върха на ОПЕК на 5 юни иранският петролен министър Бижан Заганех заяви пред партньорите, че страната ще увеличи производството в случай на отмяна на санкциите и предложи да се възстанови квотният принцип. Позицията обаче бе оспорена от петролния министър на Саудитска Арабия Али ал Наими, който заяви, че увеличението на производството не следва да се обсъжда на този етап, а връщането на квотите няма да се случи.

През 2012 г. Иран бе санкциониран за ядрената му програма и отказа да си сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия. Европейският съюз забрани на големите петролни компании да си сътрудничат с Иран, както и да внасят ирански петрол. САЩ също оказа натиск върху азиатските страни да намалят покупките си от Техеран.

Споразумението между Запада и Иран трябваше да бъде подписано преди 30 юни. Крайният срок обаче бе отложен за 7 юли. Източници заявиха пред WSJ, че през уикенда са били подготвени основните елементи на договора, но има и различия, които блокират засега сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Ако паднат санкциите цената на петрола ще си остане трайно ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
dmtk
преди 8 години
Точно колкото да компенсират спада на шистовия петрол и Бразилия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още