IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой всъщност взима решенията на пазара на петрол?

На срещата в Доха Саудитска Арабия блокира споразумението за замразяване на петрола. Дали тя обаче контролира посоката на пазара?

12:46 | 30.04.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Не ни интересуват цените на петрола“, заяви наскоро пред Bloomberg Мохаммед бин Салман, престолонаследник на Саудитска Арабия. “30 долара или 70 долара - за нас е без значение“. Подобни коментари от човек, който взима решенията в най-голямата петрола сила в света, трябва да бъдат възприемани с доза скептицизъм, коментира Economist.

Ниските цени на петрола струват милиарди на страната, заплашват кредитния ѝ рейтинг и я превръщат от кредитор в длъжник. Тази седмица тя привлече заеми за 10 млрд. долара от световни банки. И все пак това твърдение не е и съвсем празно. Саудитска Арабия е решена да не се притича на помощ на производителите с високи разходи въпреки вредите на ниските цени върху собствените ѝ финанси.

На срещата в Доха на 17 април Саудитска Арабия блокира споразумението между производители от ОПЕК и извън картела, например Русия, целящо повишаване на глобалните цени на петрола чрез замразяване на добива на нивата от януари. Идеята, че подобна сделка може да бъде приложена така или иначе е в границите на фантазията. Както посочва Каръл Нейхъл от консултантската къща Crystol Energy, Русия добива петрол на рекордно високи нива и няма начин да продължи това, приемайки замразяване. Иран, който обещава да повиши добива до нивата преди санкциите, отхвърли идеята за замразяване, казвайки, че е „нелепа“.

Принц Мохаммед очевидно принуди преговарящите си да отхвърлят сделката точно преди да я подпишат, настоявайки, че кралството ще замрази добива си, само ако Иран е готов да направи същото. Някои участници се вбесиха на неговото поведение. Саудитската делегация „нямаше власт да вземе решение за каквото и да е“, каза и петролният министър на Венецуела Еулохио Дел Пино.

От десетилетия насам саудитската политика се управлява от сръчни преговарящи като петролния министър на кралството Али ал-Наими. Сега тя се контролира от 30-годишния принц, който вярва, че ниските цени на петрола ще подкрепят желанието му за икономическа реформа у дома и ще отслабят Иран, най-големия врат на кралството.

„От години ни се казва, че саудитската петролна политика се води от търговски и икономически съображения“, казва Джейсън Бордоф от Центъра за глобална енергийна политика към Columbia University. “И все пак това, което се случи в Доха изглежда има голямо геополитическо измерение за налагане на натиск върху Иран“.

За щастие поражението в Доха съвпадна със старта на 3-дневна стачка в Кувейт, която временно ограничи производството на петрол в кралството. Това обаче подчертава и колко безсмислени са били усилията за замразяване на добива на първо място: ниските цени на петрола вече забавят глобалното предлагане. Стачката в Кувейт бе в резултат на съкращаване на заплатите в публичния сектор заради по-слабите приходи от петрол.

Компанията за предоставяне на петролни услуги Schlumberger казва, че намалява активността си във Венецуела, тъй като държавната петролна компания там не е плащала таксите си. Търговците на петрол казват, че вече не могат да получават банкови гаранции, за да търгуват с Венецуела. Те се страхуват и от рисковете от контрагентите при търгуването със зависими от петрола страни като Нигерия.

Реалното замразяване, казва Джон Кастелано от консултантската къща Alix Partners, се случва в САЩ. Шистовите производители, взимали тежки заеми, за да увеличат добива си по време на бума, вероятно все по-често ще изпадат в несъстоятелност тази година в сравнение с 2015 г., предвижда той.

На 14 и 15 април съответно две големи фирми – Energy XXI and Goodrich Petroleum, подадоха заявления за несъстоятелност. Дори тези, които все още работят, нямат пари за инвестиране в поддържането на производство. В резултат на това шистовото производство е спаднало със 600 000 барела на ден от пика миналата година, твърди Агенцията за енергийна информация. А това, а не позьорството на ОПЕК, е което подкрепя цените на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Изрично съм писал ,че НАЙ-ВАЖНОТО което трябва да се разбере за петрола е на колко процента може да се откажем от него защото свършва и ако не можем на 100% ще стане страшно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Не разполагам с точните данни и не съм тесен специалист но ако не може да се откажем на 100% от петрола ще има милиарди жертви ако не се вземат мерките които предлагам - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Това което съм сигурен на 100% е ,че кризата е системна и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Сараф
преди 7 години
Будалите които не са съгласни да има държавен картел, но нямат против да има такъв международен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Искаха да фалират Русия със ниските цени но уви ,и не защитавам Русия но това е отделна тема на разговор макар ,че Путин има докторат за енерг.ресурси на Земята и около 2006г. говореше Русия да не е зависима толкова от петрола Графика на активните нефтени платформи в САЩ за периода 1975 - 2016 г. - http://***.bloombergtv.bg/pazari/2016-03-03/energiyniyat-biznes-v-sasht-e-na-pat-da-se-varne-150-g-nazad Американските банки са налели над 500 млрд. долара в шистовия сектор,което заплашва с нов финансов катаклизъм Но основното е написаното в коментар 1 и 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Колко беше излишъка в предлагането - около 1,5 милиона барела при 90 милиона дневна консумация е смешно Главният изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин обвини финансовите играчи и автоматизираните роботизирани трейдъри за спада на цените, заявявайки, че сривът до почти 30 долара за барел не се дължи на търсенето и предлагането... - http://***.investor.bg/surovini/365/a/sechin-opek-i-robotiziranite-treidyri-sa-vinovni-za-sriva-na-petrola-211088/Кой всъщност вдига цените - http://bezlogo.com/2011/06/кой-всъщност-вдига-цените.html Останалото в коментар 1 и 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 14
lyusien
преди 7 години
Има само един отговор на въпроса "Кои влияе върху цените на петрола " и той е ПАЗАРЪТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Графика кой колко петрол произвежда на ден - http://***.bloombergtv.bg/nachalo/2016-02-19/petrol-sedmichen-analizКой колко консумира - http://***.economy.bg/world/view/9280/Koj-kolko-petrol-konsumiraПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО е 320млн. в САЩ да консумират повече от Китай ,Индия и Япония взети заедно САЩ щели да изнасят петрол при факта ,че внасят ?! - смешници !!! Въпроса е защо 1996год. убиха ел.колата - http://***.emic-bg.org/news/item/663През 1956год. в САЩ главният геолог на Shell Мериан Кинк Хъбърт - http://***.hubbertpeak.com/hubbert/ казва ,че 1970год. ще е пикът на петрола в САЩ и точно така става.През 1974г. Кинг Хъбърт даде показания пред Конгреса на САЩи затова Джими Картър(президент на САЩ) поръчва и има държ.доклад за запасите на петрол и и политиките на САЩ водят до убийства на милион
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
НАЙ-ВАЖНОТО което трябва да се разбере за петрола е на колко процента може да се откажем от него защото свършва и ако не можем на 100% ще стане страшно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Не разполагам с точните данни и не съм тесен специалист но ако не може да се откажем на 100% от петрола ще има милиарди жертви ако не се вземат мерките които предлагам - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 Това което съм сигурен на 100% е ,че кризата е системна и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още