IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ очаква балансиране на глобалния пазар на петрол през 2018 г.

Международната агенция по енергетика очаква ръст на търсенето на суров петрол от 1,6 млн. барела на ден тази година

11:53 | 12.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалното търсене и предлагане на суров петрол до голяма степен ще се балансира следващата година, тъй като растежът на потреблението помага да се намали тригодишното пренасищане от неизползвани горива и би трябвало до голяма степен да компенсира стръмния ръст на добива, заяви Международната агенция по енергетика, цитирана от Ройтерс.

В месечния си доклад за пазара на петрол базираната в Париж МАЕ казва, че продължава да очаква ръст на глобалното търсене на суров петрол от 1,6 млн. барела на ден през 2017 г., който леко ще се забави през 2018 г. до 1,4 млн. барела на ден.

„Поглеждайки към 2018 г., виждаме, че три от четири тримесечия ще бъдат сравнително балансирани – отново базирайки се на предположението, че ОПЕК няма да промени производството си и при нормални климатични условия“, казва агенцията.

„По отношение на 2018 г. като цяло търсенето на петрол и производството извън ОПЕК ще нарастват с приблизително същия обем“, казва агенцията.

Търговските резерви от петрол са се понижили през третото тримесечие на тази година, което е едва вторият им спад от срива на цените на суровината през 2014 г. Понижението се дължи на намаление в обема на петрола, съхраняван в плаващи складове или пренасян в момента, казва МАЕ.

Търговските резерви на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) са намалели през август с 14,2 млн. барела до 3,015 млрд. барела, което оставя излишък от 170 млн. барела над средното петгодишно ниво, казва МАЕ.

Според агенцията предлагането на суров петрол от страни извън ОПЕК ще се увеличи със 700 хил. барела на ден през 2017 г. и с 1,5 млн. барела през 2018 г., достигайки 59,6 млн. барела на ден. САЩ ще допринесат най-много за този ръст.

МАЕ прогнозира още, че производството на суров петрол в САЩ ще се разрасне с 470 хил. барела на ден през 2017 г. и с 1,1 млн. барела на ден през 2018 г.

Предлагането на ОПЕК остава почти без промяна през септември на ниво от 32,65 млн. барела на ден. Това обаче все пак е с 400 хил. барела на ден по-малко на годишна база, което означава, че групата е изпълнила квотната си сделка на 88% миналия месец и на 86% от налагането ѝ насам, казва МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още