IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли златото отново да поскъпне до 1 400 долара за тройунция?

Жълтият метал се представя изключително добре тази година предвид неблагоприятните условия на пазара, посочват от Capital Economics

16:46 | 25.11.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Може ли златото отново да поскъпне до 1 400 долара за тройунция?

Фючърсите върху златото се колебаят около границата от 1 200 долара в последните дни до голяма степен поради новините от централните банки в Китай и Европа. Въпреки цялостния спад на цената през последните няколко месеца някои експерти спекулират, че благородният метал може да се възстанови до 1 400 долара за тройунция до 2016 г.

Миналия петък златото получи тласък, след като Китайската централната банка неочаквано намали лихвените проценти. Същевременно пък президентът на Европейската централна банка Марио Драги посочи, че институцията е готова да приложи допълнителни мерки, за да се пребори със заплахата от дефлация.

Анализатори от Commerzbank Commodity Research заявиха в декларация в понеделник, че цените на златото и среброто са се покачили леко в последните дни вследствие предимно на "спекулации", което означава, че тези "увеличения на цените на златото и среброто може да са базирани на нестабилна основа".

От друга страна обаче експертите от Capital Economics посочиха, че златото е "действително се представя изключително добре" през 2014 г., като "се имат предвид неблагоприятните условия на пазара през тази година", добавяйки, че благородният метал многократно е намерил силна подкрепа под прага на границата от 1 200 долара за тройунция.

"Златото остава в немилост в очите на инвеститорите и анализаторите от Запада, които са фокусирани върху перспективата за затягане на паричната политика на САЩ и допълнителното засилване на долара", пише Джулиан Джесъп, ръководител на звеното за анализ на стоковите пазари в Capital Economics.

"Въпреки това ние виждаме възможности за значително възстановяване на цената на благородния метал през следващата година или две до 1 400 долара за тройунция до края на 2016 г.", каза той.

Потенциалът за засилване на покупките на жълтия метал от страна на Швейцарската национална банка също осигурява подкрепа за цената на златото през този месец. Въпреки това този тласък може да изчезне, ако швейцарските гласоподаватели гласуват в неделя срещу инициативата, която има за цел банката да удвои своите златни резерви.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ups, нещо става ама кво става никой не знае, всеки си прибира непотребните ламарини, за кво са им ??Here Comes France: Right-Wing Leader Marine Le Pen Demands Central Bank Repatriate French Goldhttp://***.zerohedge.com/news/2014-11-25/here-comes-france-right-wing-leader-marine-le-pen-demands-central-bank-repatriate-fr
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ньет друже не разбират и за тва ми писна да се обяснявам всеки си взима решенията сам, щом мислят,че ше слезе до 100$ парчето ми убу да хоат да си го издълбат сами кво толкоз :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
По време на тези количествени улеснения цената на златото падна с 40%. Какво ще стане сега когато спряха тези количествени улеснения в САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 4
Lucifer
преди 9 години
""Може ли да ми обясниш какво налага последните 6-7 години цената на златото да е с пъти над средната "" - има куп причини но дори и само една е достатъчна: КОЛИЧЕСТВЕНИТЕ УЛЕСНЕНИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
MZ/X
преди 9 години
Последните 100 години цената на златото коригирано с инфлацията е била около 500 долара и не е имало никаква драма! Някои копачи ще фалират, но след като спекулативното търсене спадне няма и да има нужда от толкова копачи!Може ли да ми обясниш какво налага последните 6-7 години цената на златото да е с пъти над средната цена за последните 100 години? Хората по богати ли са станали, инфлациията увеличила ли се е и т.н.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 2
hemilio
преди 9 години
Ох,няма ли да спрете с апокалиптичните прогнози,разберете,че не може да падне под цената на добива,а дори и да падне толкова,ще фалират копачи,ще стане кът и пак ще райзне,цената е идеална за покупки!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
Да не кажеш след 2-3 години, че не съм те предупредил! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 5
Vladi666
преди 9 години
Ае земи се скрий некаде с тва 500 $...направо uninstall си направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 20
MZ/X
преди 9 години
Можело да се вдигне цената на златото, но единственият аргумент в тази посока е един референдум в която мнозинството няма да гласуват за увеличение на златните резерви на Швейцария :)Каквито и коренкции да има в цената тренда е яко надолу, поне до 500 долара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още