IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се задълбочаване на недостига на мед през първата половина на 2013 г.

Основна причина са мащабните планове за инфраструктурно строителство в Китай на фона на възстановяването на местната икономика

09:47 | 29.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Очаква се задълбочаване на недостига на мед през първата половина на 2013 г.

Недостигът на доставките на мед ще се задълбочи през първата половина на следващата година заради ускоряването на икономическия растеж на Китай, което доведе до ръст на потреблението повече от два пъти, предаде Bloomberg.

През първото полугодие търсенето на мед ще надвиши предлагането с 316 000 метрични тона, което е повече и от запасите на Лондонската метална борса, прогнозират от Barclays. През втората половина на годината обаче може да се очаква дефицитът да бъде преодолян.

Според прогнозата на анализаторите в глобален план търсенето ще нарасне с 3,4% до 20,85 млн. тона, а предлагането ще се увеличи с 3,5% до 20,83 млн. тона.

Според International Copper Study Group световното производство на мед изостава значително от потреблението още от 2010 г. С възстановяването на китайската икономика се засилиха и инвестициите в страната, което налага повишаване на доставките.

От Barclays прогнозират, че търсенето на мед в Китай ще нарасне с 5,5% до 8,1 млн. тона заради мащабните планове за инфраструктурно строителство.

От началото на годината цената на медта се е повишила с 2,6% до 7 798 долара за тон, като се очаква до края на годината да достигне 8 300 долара и да продължи да нараства, прогнозират анализатори, анкетирани от информационната агенция.

Очаква се също така Freeport-McMoRan Copper & Gold, най-големият публично търгуван производител, да отчете 44% ръст на нетните приходи догодина заради ръстовете на цената. Анализатори прогнозират, че акциите на компанията ще поскъпнат с 30% през следващите 12 месеца.

Според някои анализатори обаче очакванията за доставките на мед през следващата година са твърде оптимистични. Експерти от Macquarie Group прогнозират, че ръстът на производството няма да бъде повече от 4 процента, което означава, че формирането на значителни излишъци е малко вероятно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още