IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните пазари - едно голямо дежавю

Част от анализаторите смятат, че пазарът може да попадне в същия капан като миналата година

17:24 | 30.04.16 г. 14
Петролните пазари - едно голямо дежавю

Покачването на петрола над 45 долара за барел действа успокояващо, че индустрията най-накрая се възстановява от най-тежкия спад, на който нашето поколение е било свидетел. Други смятат, че пазарът е напът да попадне в същия капан, като миналата година, пише Bloomberg. 

Съществува усещане за дежавю в Commerzbank AG, BNP Paribas SA и UBS Group AG, които казват, че покачването на цената на суровия петрол с около 70 на сто от 12-годишното дъно през януари прилича на възстановяването, което се случи по същото време миналата година, само за да се стигне до пренасищането през май. Цените ще потъват обратно към 30 долара за барел през следващите седмици, предупреждават от BNP и UBS.

„Виждат се опасни паралели с 2015 г.“, каза Ойген Вайнберг, ръководител проучвания на стоковите пазари в Commerzbank, Франкфурт. „На пазара вече има признаци за прегряване и закъсняла корекция“.

Миналата година, сортът Брент се покачи с 45% от януари до почти 68 долара  през май, когато търговците очакваха бързо намаляване на производството в САЩ, след като сондите бездействаха. Изкупуванията се обърнаха, след като производството продължи да се покачва, достигайки пик от 9,61 млн. барела дневно през юни 2015 г., една година след началото на срива на цените. В крайна сметка свиването на производството достигна до 8,9 милиона барела на ден през миналата седмица, а настоящото възстановяване може да засили промишлената активност и да забави спада.

Увеличението на цените бе подсилено от непланирани прекъсвания на производители, като тези в Нигерия, Ирак и Кувейт. Дори и провалът на преговорите между ОПЕК и други големи производители в Доха за замразяване на производството не можа да навреди на покачването, а изкупуванията този месец са напът да отбележат почти 7-годишен рекорд за петрола тип Brent.

Докато възстановяването набира скорост, нараства убеждението, че най-лошото вече е зад гърба ни.

Международната енергийна агенция, която само през февруари повиши оценката на глобалният излишък и предупреди за нови ценови загуби, заяви този месец, че пазарите ще „се движат близо до баланса“ през втората половина на годината. Главният изпълнителен директор на British Petroleum‎ Боб Дъдли се пошегува през февруари, че ще трябва да се прибегне до използването на плувните басейни в света, за да се справим с излишъка от суров петрол. Той направи подобно изказване и през миналата седмица.

Но засега предлагането все още надхвърля търсенето, и това ще продължи, ако цените не се задържат достатъчно дълго ниски, за да предотвратят инвестициите в американския добив на петрол, считат от BNP Paribas.

Още международни анализи можете да прочетете в Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
Илко
преди 7 години
Нефта ще поскъпне, щото във ФАЩ шистаците издишат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 7 години
Аз залагам на това, че "една жена" казала, че петрола бил свършвал, нямало било заместители, бил произлизал от умрелите динозаври, след като са се разложили и тн. А истината е, че никой не знае от къде идва, всеки си помпа все повече и повече, а той не свършва, технологиите се развиват и стари находища, които са се считали за изчерпани - не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Grosss
преди 7 години
Големият проблем на САЩ е постоянно нарастващата икономическа мощ на Китай,която измества САЩ като суперсила.В този смисъл каубоите отдавнасе заканват на това предизвикателство и като нищо ще обезценят доларът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 7 години
Безмитен, що не си пиеш хапчетата? Рашките сами НЕ МОГАТ да вдигнат чак толкова петрола но, да, възползваха се. Всеки що-годе мислещ, като се отвори възможност, се възползва. Обаче...ако все така помпят, за чий им е на цените да растат? Те да почват да свиват експорта, че скоро ще трябва да внасят, чудо голямо, че им голяма територията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Варяг
преди 7 години
Безконтролното печатане на пари последните години довежда до поскъпване настоките.Виж златото, трайно се задържа на 1000 долара с ясна тенденция къмпоскъпване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
vankata89
преди 7 години
Ха дано ама надали. Щом анализаторите говорят едно обикновенно се случва друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 7 години
А статията можеше да звучи и така Долара се възстанови след безумните пикове до които достигна и никое други поколение не ги бе виждало до сега.Много ми е чудно как всички *** решиха че петрола трябва да струва по 100 долара като до не много отдавна стурваше по 10 долара - Кое през това време поскъпна 10 пъти - Заплатите ли - Къщите ли - Даже ФЕД не е успял още да напечати 10 пъти повече гущери - Е тогава как точно решха че трябва да е над 100 долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 13
Grosss
преди 7 години
Подозирам,че ще го изравнят с юана ,което ще прави 5-6 долара за 1 евро или30ст за 1 долар .Може и да не им стигне куражът за толкова,но ще го свалятвъпрос на време.Лудницата ще е пълна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
Grosss
преди 7 години
Аз мисля,че пазарът ще качи до 60-70 долара щото ще има сатър за долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
lyusien
преди 7 години
Пазарът е претъпкан от петрол Хранилищата са пълни до горе стотици танкери с петрол стоят на котва и чакат да продадат петрола в него пон е на минимална печалба Иран Либия Ирак помпат все по вече Същото го правят и руснаците които отчаяно се нуждаят от пари Идва лятото Високотехнологичните нации все по вече намаляват потреблението за сметка на ел коли ефективни автомобили В Е И Какво очаквате да се случи с цената на петрола през май и юни Какво очаквате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още