IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпна минимално през миналата седмица в очакване на ОПЕК

Цената на "черното злато" реагира и на неочакваното свиване на лихвите в Китай

09:39 | 24.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът поскъпна минимално през миналата седмица в очакване на ОПЕК

Цените на петрола се възстановиха лека през миналата седмица на фона на продължаващото очакване от пазара на срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) на 27 ноември. Очаква се заседанието на организацията да даде нова насока на цените, които може да поемат рязко нагоре или надолу в зависимост от решенията.

Фючърсите върху лекия суров петрол WTI поскъпнаха общо с 0,72% до 76,54 към края на седмицата.

"Черното злато" започна с леки изменения седмицата, но отчете значително поскъпване във вторник, след като щатският долар изгуби позиции спрямо основните си конкуренти. Спекулациите за намаляване на производството пък се засилиха на фона на разгорещените дипломатически преговори между членовете на ОПЕК.

WTI и търгуваният в Европа сорт брент поевтиняха до най-ниските си точки в последните четири години в сряда. Малко по-късно в рамките на деня обаче цените се качиха, след като пазарните участници реагираха на нападение с кола-бомба в кюрдския регион в Ирак.

Лекият суров петрол поевтиня леко след публикуването на седмичните данни за запасите в САЩ, които се оказаха над прогнозите. Въпреки това ръстът на цената бе ограничен до под 75 долара. В четвъртък пък измененията бяха незначителни.

Цените на петрола се повишиха в петък, след като Китайската централна банка неочаквано намали лихвените проценти, за да стимулира растежа. Очаква се ходът да подкрепи търсенето на суровината във втората най-голяма световна икономика.

Анализаторите предполагат, че позицията на Саудитска Арабия за намаляването на цените на петрола може да бъде от решаващо значение по време на предстоящата среща на ОПЕК във Виена. Нагласи на членовете продължават да са разнопосочни.

Иран, Ирак, Либия, Венецуела и Нигерия вероятно ще се застъпят за свиване на производството, тъй като те имат не особено значителни валутни резерви, чрез които да компенсират спада в приходите от суровината.

Същевременно обаче Саудитска Арабия и Кувейт са настроени позитивно към текущите цени. В тази връзка някои експерти твърдят, че саудитците ще окажат натиск върху САЩ да намалят добива на шистов петрол.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още