IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът постигна най-дългата серия от седмични ръстове от 1983 г.

Цената на "черното злато" се покачи за десета поредна седмица

08:11 | 25.05.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът постигна най-дългата серия от седмични ръстове от 1983 г.

Американският суров петрол отчете десетия си пореден седмичен ръст на фона на продължаващия конфликт в Близкия изток и по-големия от прогнозното спад на запасите в САЩ.

Бенчмарковите контракти върху WTI затвориха петъчната сесия с минимално повишение от 0,05% до 59,72 долара за барел, след като седмица по-рано цената на актива бе 59,69 долара.

По този начин американското "черно злато" постигна десетия си пореден седмичен ръст – най-дългата серия от 1983 г. насам. 

"Нагласите бяха стимулирани от спадането на запасите и силното търсене на пазарите на суров петрол", посочиха в доклад анализаторите от ANZ Bank, цитирани от WBP Online.

Въпреки това брентът затвори петъчната търговия при 65,37 долара за барел, поевтинявайки с 2,16%, в сравнение с 66,81 долара за барел преди седмица.

Администрацията за енергийна информация на САЩ заяви в сряда, че запасите на страната са намалели с 2,67 млн. барела през седмицата до 15 май, надхвърляйки прогнозите за понижение от 2 млн. барела, които очакваха анализаторите. Новината отбеляза третия пореден седмичен спад на резервите на суров петрол в САЩ, които вече възлизат на 482,2 млн. барела.

Освен това правителствената агенция съобщи, че дневното производство в САЩ е намаляло със 112 хил. барела до 9,26 млн. барела – най-голямото отстъпление в продукцията от юли 2014 г.

Въпреки това анализаторите на Goldman Sachs прогнозираха по-рано през седмицата, че производството на петрол в САЩ ще нарасне с 205 хил. барела на ден през следващата година въпреки очаквания спад във втората половина на тази година. В допълнение банката повиши прогнозата си за цената и на брента, и на WTI за тази година, но понижи перспективата за периода 2016-2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Bobby_bul
преди 8 години
Ами да така е, просто трябва да се постигне реална цена (в идеален свят определяна от търсене/предлагане), но в цената има намесени безброй интереси и спекулации. Самия факт че падна толкова рязко от 100$ показва че тази цена е надценена, но също така и 20$, 30$ не отговарят на реалността. Може би в момента или до 70$, 80$ е истинската стойност на петрола днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
fall
преди 8 години
$20 петрола няма как да стигне, толкова беше около 2000г. но от тогава досега се напечатаха много пари и има инфлация. Отделно, нали всички искат да има инфлация от 2% годишно за да се стимулира икономиката? Затова е добре да поскъпва петрола с ускорени темпове и да успеем да вдигнем инфлацията до поставените цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Bobby_bul
преди 8 години
Нека си припомним какво прогнозираха "специалистите" януари - 20$ и надолу 2015г., сумати *** статии и тонове глупости се изписаха, за щастие има чичко Гугъл и всеки може да провери кой какви простотии наприказва.Ето ги и вашите приятели от Блумбърг с прогноза 10$ писана февруари: http://***.bloombergview.com/articles/2015-02-16/oil-prices-likely-to-fall-as-supplies-rise-demand-falls
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
VicKing
преди 8 години
Расте, расте, колко да расте?! Преди беше $120, сега е $60 и не спира да расте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
nobel
преди 8 години
Така, така. Намаляващи резерви. Конфликта в Близкия изток. Все основателни причини. Мисля, че по скоро заглавието трябва да е :" .... най-дългата серия от ИЗКУСТВЕНИ седмични ръстове ... ". Зор беше да се свали цената, сега още по-голям зор да се вдигне. Шистовата "революция" се оказа голям провал. По ирония на съдбата сега, когато цените започват да се вдигат производителите на петрол печелят. Не и американските. На тях все още им се налага да НАМАЛЯВАТ добива. Че те цените се вдигнаха, но не достатъчно, че да може добивът от новите кладенци да стане рентабилен. Май някои банки ще имат проблем да си съберат отпуснатите кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Американският суров петрол отчете десетия си пореден седмичен ръст на фона на продължаващия конфликт в Близкия изток ....Това ми е любимата причина :) То конфликти в близкия изток има от както съм се родил, ама всеки път е актуална тая причина и като пада цената и като се качва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още