IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се стабилизира след силните разпродажби

Златото отново се търгува в ничия територия, лутайки се между печалбите и загубите

10:33 | 29.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът се стабилизира след силните разпродажби

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Енергийните стоки успяха да върнат част от загубите, реализирани в началото на седмицата. Щатският петрол поскъпна, изкачвайки се над 48 долара за барел, възползвайки се максимално от временната слабост на долара. През днешния ден погледите ще бъдат насочени към важния доклад за петролните резерви в САЩ и към края на двудневното заседание на Федералния резерв. Очаква се и двете новини да предизвикат бурни реакции на пазара.

През отминалата сесия пазарът успя да се възстанови леко от масовите разпродажби, реализирани в предходните дни. Това се случи, въпреки негативните новини за спада на потребителското доверие в САЩ. Неочакваното охлаждане в потребителските нагласи вероятно идва вследствие на усложнената икономическа ситуация в Китай и Гърция. Анализатори дори смятат, че кризите в двете държави крият опасност да засегнат дълбоко глобалния икономически растеж през настоящата година.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец септември приключиха на ниво от 47,74 долара за барел. Котировките на „черното злато“ се върнаха на печеливша територия през вчерашния ден, отскачайки от нивото при 47 долара за барел. Прогнозите на експерти са, че втората половина на годината ще бъде по-силна за петрола, тъй като се очаква ръст в търсенето на суровината от над 5%.

Разбира се в момента този ръст е сериозно застрашен на фона на затруднената икономическа ситуация в Китай, който е потребител номер две на нефт в света. Очаква се в краткосрочен план цената на петрола да достигне подкрепата при 44,40 долара за барел, а впоследствие и тази при 42,00 долара за барел.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

Вчера златото отново се търгуваше в ничия територия, лутайки се между печалбите и загубите. В крайна сметка благородният метал успя да запише минимално поскъпване, но съвсем близо до цената си на отваряне. Инвеститорите в злато са изключително предпазливи през първите две сесии на седмицата, тъй като са насочили поглед към края на срещата на Федералния резерв (днес в 21:00 часа българско време).

Фючърсите върху злато с доставка през месец август финишираха сесията на ниво от 1 095,87 долара за тройунция. Златото продължава да се намира в силно изразен низходящ тренд, като според мнозина анализатори е просто въпрос на време да станем свидетели на тест на психологическата граница от 1 000 долара за тройунция. Текущата подкрепа остава при 1 087 долара за тройунция. С предстоящото повдигане на лихвените равнища в САЩ златото ще изгуби все повече почва под краката си, насочвайки мечките към ключовата подкрепа.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец юли поскъпнаха с 3,7 цента, или 0,3%, завършвайки търговията на ниво от 14,642 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още