IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът започва седмицата с леко понижение на цената

За предишната седмица обаче суровината отбелязва стабилно поскъпване

09:57 | 25.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола стартират седмицата с понижения, макар че в предишната сесия се доближиха до най-високите си нива от месеци, след като след срещата си във Виена водещите производители заявиха, че пазарът е добре и върви към ребалансиране, съобщава Ройтерс.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и други производителки намалиха добива си с около 1,8 млн. барела на ден от началото на 2017 г., с което подкрепиха ръста на цените на петрола с около 15% през последните три месеца.

Кувейтският министър на петрола Ессам ал-Марзук, който председателства срещата на петролните министри, заяви, че намаляването на добива помага да се свият глобалните резерви от суров петрол до петгодишното им средно ниво – заявената цел на ОПЕК.

Фючърсите на петрола сорт Брент за доставките през ноември поевтиняват със 7 цента, или 0,12%, до 56,35 долара за барел, като за миналата седмица сортът отчита ръст от 2,2%.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI за доставките през ноември също са надолу с 11 цента, или 0,22%, до 50,55 долара за барел към 9:40 ч. българско време. Поскъпването им за миналата седмица е от 1,5%.

Енергийният министър на Русия заяви в петък, че не се очаква да се вземе решение за удължаване на квотната сделка след края на март преди януари, макар че други министри предположиха, че това може да се случи до края на годината.

Все още има много време производителите да решат дали да удължат ограниченията върху добива след март“, казва Томомичи Акута, старши икономист в Mitsubishi UFJ Research and Consulting в Токио.

Петролът е сравнително подценен в сравнение с други пазари, но всяко рязко повишение ще бъде компенсирано от нарастващ добив на шистов петрол“, допълва той.

На опитите за ограничаване на добива се противопоставя по-високото производство на шистов петрол в САЩ. Американските енергийни компании намаляват броя на работещите кладенци за трета поредна седмица, след като 14-месечното възстановяване на индустрията изпадна в застой, докато компаниите свиват плановете си за разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още