IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша започва битка с ЕС заради субсидиите за въглищните мини

Варшава иска да използва средства от бюджета, за да избегне затварянето на четири големи мини

22:57 | 03.03.15 г. 14
Полша започва битка с ЕС заради субсидиите за въглищните мини

Варшава ще настоява пред Европейския съюз (ЕС) да разхлаби правилата за държавните субсидии за въглищните мини, съобщава Financial Times.

ЕС цели постепенно да премахне помощите за въглищата в полза на по-чисти възобновяеми източници на енергия. Обикновено Брюксел одобрява държавни субсидии във въглищния сектор само ако те са предназначени да помогнат за преодоляване на социалните и екологични проблеми, свързани с рекултивацията на съоръженията.

Варшава обаче, вместо да потърси съгласието на ЕС за преструктурирането на четири големи мини в южната част на страната, обяви, че ще използва средства от държавния бюджет, за да се избегне затварянето им и политически вредната загуба на работни места.

Въглищата са емоционален въпрос в Полша и съдбата на мините ще бъде следена отблизо в навечерието на парламентарните избори през октомври. Въглищата генерират 90 на сто от електроенергията на страната и се разглеждат като гаранция за поне частична енергийна независимост от Русия. Повече от 100 хил. души са заети в добива на въглища в Полша.

Индустрията обаче е изправена пред огромни икономически проблеми. Мините губят около 15 евро за всеки тон въглища, които извличат поради годините, в които са били пренебрегвани от политиците.

Четири големи мини в страната бяха определени за закриване през януари, но министър-председателят Ева Копач омекна в позицията си десетина дни след вземането на решението след масови стачки на миньори.

Упоритата защита на производството на въглища от страна на Варшава доведе до блокиране на поредица от инициативи на ЕС за околната среда през последните години.

Според запознати източници, пожелали анонимност, вътрешната политика е в центъра на подхода на Копач за развитие на сектора. Според полския премиер е необходима по-голяма гъвкавост на правилата за държавните помощи, а администрацията е оптимистично настроена заради случая от 2010 г. Тогава Германия и Испания лобираха през Брюксел, заради което ЕС позволи на държавите-членки да удължат субсидиите за мините до 2018 г., но при условие, че предприятията бъдат затворени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Ae виш са... МОЖЕБИ производството на ток от ВЕИ се субсидира и именно за това въглищата стават неизгодни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Хахаха... Полша започна много битки в този ЕС и всичките ги спечели! Като резултат бевшата градина на източна Европа - България, рупа полски плодове и зеленчуци и се очертава като бивш електроенергиен регионален колос и ядрен играч да купува полски ток от ***! Какве вълшебни промени и чудати метаморфози се случват в тези вълшебни структури НАТО и ЕС... Хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
За какъв баланс говориш след като производството на ток от въглища е явно неизгодно и затова трябва да се СУБСИДИРА! Много по добре е да се субсидира тогава ВЕИ и така цената от техния ток да стане конкурентноспособна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
За китайските градове е вярно. Там не се спазват никакви стандарти в името на икономическия растеж. Но все пак говорим за Полша, където все пак имат инсталации за пречистване и има необходимото ниво на баланс. Тук като си набичихме соларки, хем токът ни стана по-скъп, а и цената му още трябва да расте с към 50%, за да компенсира дефицитите в системата, пак дишаме най-много фини прахови частици в целия ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
Hahoto
преди 9 години
Явно поляците имат държава и политици, а ние само йес-мени.Не помня случай от както сме в ЕС, да сме се опънали по един въпрос от национален интерес. Като кажат така наречените другари от САЩ и Европа "Шапки долу", нашите вече са събули и гащетата и стойка партер са заели.Иначе ще си счупят езиците да реформаторствУВУат в парламента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Никакви субсидии за нищо. Който ни играй той ни пичели , НО и обратното, който ни пичели той ни играи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Пълен абсурд е да се дават субсидии за едни от най-вредните и замърсяващи горива, като въглищата! Подобно политика противоречи на здравия разум!Ако въпросът е за запазване на работните места в сектора на ВЕИ също биха могли да се създадат ме по малко работни места. Съседна Германия създава едни от най-големите офшорни паркове с ветрогенератори. Германците да не би да са по глупави от поляците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Препоръчвам ти да посетиш Пекин и да видиш какво е отстояване на националните интереси и неспазване на никакви екологични норми. Жителите на Пекин дишат един от най-замърсения въздух в света, който превишава с пъти всякакви екологични норми. Признак на богатство е в Пекин ако сградата в която живееш или работиш има специална инсталация за пречистване на въздуха на сградата.В Брюксел могат да седят чиновници, но е факт, че ЕС е лидер в света по спазването всякакви екологични норми, което прави Европа едно от най-добрите места в света по чиста природа и здравословна храна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
Екология. Или поне така смятат чиновниците в Брюксел. Само че тук ще се сблъскат челно с поляците, които умеят сравнително добре да си отстояват националния интерес. А той е евтин и домашен източник на електроенергия. Накратко, не желаят да субсидират ВЕИ, както го направихме ние и си разбихме енергийния сектор с огромни дефицити в НЕК. Не желаят да са зависими от руски проекти, и на последно място не желаят да загубят работни места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
data
преди 9 години
Логичното обяснени е просто - нарича се дезерфикация на източниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още