IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преброените дни на дългосрочните газови договори

Според Economist макар пътят да е труден и дълъг все повече се върви към спот пазар на суровината

08:18 | 03.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Миналата година борсата в Сингапур реши да въведе нов индекс SLInG, индекс на спот цена за азиатския втечнен природен газ (LNG), част от опита на страната да стане глобален търговски газов хъб. На 25 януари тя го допълни с договор за деривати. Пътят напред обаче е дълъг, коментира Economist. В момента спот пазара формира само около 5% от обема, търгуван в Азия, твърдят мениджъри.

Вместо това международният пазар за природен газ е доминирам от дългосрочни контракти, обвързани с цената на петрола, както за доставките чрез газопроводи, така и на LNG. Това е аномалия, която започва през 60-те години, когато европейските доставчици, разработващи първите си газови полета, нямат цена, на която да се базират за дългосрочните си договори и затова използват петрола. Оттогава насам предлагането и търсенето на тези суровини е различно. Индексирането чрез цената на нефта все по-често не успява да отрази различията.

Анализаторите вярват, че в резултат на това механизмът за ценообразуване на природния газ е на ръба да се промени и че ще започне да се появява реален глобален пазар, добавяйки азиатските търговски хъбове към тези в Америка и Европа. Това би трябвало да насърчи разпространението на природния газ, най-чистото изкопаемо гориво, което трябва да е на предна линия в битката срещу глобалното затопляне. Но производителите, които се страхуват, че всяка промяна ще доведе до спад на цените, са готови да се противопоставят на това. Те казват, че дългосрочните обвързани с петрола контракти са все още нужни, за да се компенсира риска от големите им инвестиции във втечнения природен газ.

Дългосрочните и циклични промени обясняват защо дупката между двете изкопаеми горива се разширява. Търговията с LNG е нараснала сериозно през последното десетилетие. Даниел Лънт от борсата в Сингапур казва, че LNG сега се конкурира с желязната руда за втората най-търгувана суровина в света след петрола. През последните 40 години делът на природния газ в енергийния микс е нараснал от 16% до над 21%. Делът на петрола се е свил. Газът генерира 22% от световното електричество, а петролът – само 4%. Може би има повече смисъл в обвързването на цената на природния газ с въглищата, срещу които се конкурира за енергиен източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още