IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рокфелер продават активите си в изкопаеми горива и инвестират в чиста енергия

Ако беше жив, Джон Рокфелер би искал и направил точно това, заяви директорът на фонда Rockefeller Brothers Fund

17:27 | 22.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рокфелер продават активите си в изкопаеми горива и инвестират в чиста енергия

Наследниците на семейство Рокфелер, което дължи огромното си богатство на петрола, ще продадат инвестициите си в изкопаеми горива и ще реинвестират в чиста енергия, пише BBC, позовавайки се на източници.

Фондът Rockefeller Brothers Fund ще се присъедини към обединение на филантропи, като ще продаде активи в изкопаеми горива за над 50 млрд. долара. Събитието ще бъде обявено в понеделник, ден преди началото на конференция на ООН за климатичните промени.

В обединението влизат около 650 личности и 180 институции. То е част от растяща глобална инициатива, наречена Global Divest-Invest, водеща началото си от университетски кампуси преди няколко години, информира New York Times. От началото на 2014 г., присъединилите се към обединението пенсионни фондове, религиозни групи и големи университети са се увеличи двойно.

Директорът на фонда Стивън Хайнц заяви, че изтеглянето на инвестициите от изкопаемите горива за сметка на чистата енергия е нещо, което петролният пионер Джон Рокфелер би искал.

„Убедени сме, че ако той беше жив днес, като проницателен бизнесмен, гледащ към бъдещето, щеше да се пренасочи от изкопаемите горива към чистата възобновяема енергия“, посочи Хайнц в изявление.

Филантропската фондация „Рокфелер“ е основана през 1940 г. от синовете на Джон Рокфелер. Към 31 юли 2014 г. инвестиционният капитал на фонда възлиза на 860 млн. долара.

„Наша морална отговорност е да запазим планетата ни здрава“, заявява Валери Рокфелер Уейн, пра-пра-правнучка на Джон Рокфелер, цитирана от Washington Post.

Във вторник в централата на ООН в Ню Йорк започва конференция за климатичните промени, на която се очаква да присъстват 125 държавни глави и членове на правителства. Събитието е първо такова от неуспешната конференция за климата през 2009 г. в Копенхаген. Генералният секретар на ООН Пан Ки-мун се надява държавните лидери да постигнат напредък по подписването на универсално споразумение за климата от всички държави в края на 2015 г.

В неделя стотици хиляди хора излязоха по улиците на над 2 хил. места по света, настоявайки за спешни действия относно климатичните промени и ограничения на въглеродните емисии. Бизнес лидери, еколози и знаменитости също се включиха в демонстрациите, организирани от активистката организация The People’s Climate March.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още