IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото отстъпи до 5-седмично дъно

Жълтият метал остана под натиск поради продължаващия възход на фондовите пазари по света

09:23 | 27.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото отстъпи до 5-седмично дъно

Златото завърши петъчната сесия на най-ниското ниво от почти пет седмици, след като глобалните капиталови пазари нараснаха в близост до нови исторически върхове, което постави под натиск търсенето на благородния метал.

Златните фючърси с доставка през юни удариха дневен минимум от 1 174,10 долара за тройунция – невиждано ниво от 20 март, преди да сложат край на сесията при 1 175,00 долара, спадайки с 1,62%.

На седмична база цената на златото спадна с 2,34%, отчитайки второ поредно понижение и най-голямото от седем седмици.

Междувременно сребърните фючърси с доставка през май завършиха петъчната сесия при 15,63 долара за тройунция, което е спад с 1,22%. По-рано през деня среброто докосна сесиен минимум от 15,55 долара – най-ниското равнище от 18 март.

За седмицата металът изгуби 3,65%, отчитайки четвърти пореден седмичен спад.

Фондовите пазари по света нараснаха до нови върхове в петък, стимулирани от оптимистичните корпоративни резултати.

В САЩ Nasdaq Composite подобри 15-годишен рекорд, докато японският Nikkei 225 завърши седмицата на най-високото си ниво от септември 2000 г.

Междувременно доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, cпадна c 0,37% в петък, за да затвори при 97,07 пункта – най-ниското ниво от 6 април.

Индексът приключи седмицата с понижение от 0,62% за втория си пореден седмичен спад, тъй като инвеститорите отложиха отново очакванията си за по-високи лихвени проценти в САЩ след серията от разочароващи икономически данни от страната.

Министерството на търговията съобщи в петък, че поръчките за дълготрайни стоки, с изключение на въздухоплавателните средства, са спаднали с 0,5% през март, след като отстъпиха с 2,2% през февруари.

Основният резултат, който включва въздухоплавателните средства, отчете покачване от 4%, побеждавайки очакванията за 0,6 на сто ръст. Въпреки това инвеститорите се фокусираха върху слабия резултат в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Не остана много да се спука балона .... още малко (около 2 год) и ще видим нови върхове при металите. Стискайте го, мачкайте го, ближете го, че не остана много време и ще трябва да продаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis8
преди 8 години
за нас е важно в EUR ама тука нали сме американска колония .... :)) и раята си мисли, че кой има злато е загубил, ама да се разходи до Тавекса и да скива цените кви са .... и кви са били преди 4 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
"Златото отстъпи до 5-седмично дъно" - в $, а в ? е на двугодишен връх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още