IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтиня с над 5% през февруари

Жълтият метал остана под натиск въпреки очакванията, че Федералният резерв няма да вдигне лихвите скоро

11:24 | 02.03.15 г. 1
Златото поевтиня с над 5% през февруари

Цената на златото се понижи с 5,18 на сто през февруари, отчитайки рязко отстъпление след покачването с близо 8% през януари.

Спадът на жълтия метал дойде, въпреки че през миналата седмица цената нарасна за първи път в последните пет седмици, повишавайки се с 0,66 на сто до 1 213,10 долара за тройунция.

Инвеститорите коригираха очакванията за скорошно покачване на лихвите в Съединените щати, след като председателят на Федералния резерв Джанет Йелън определи пред Банковата комисия на Сената възможността за "малко вероятна". По думите ѝ икономическите условия ще изискват увеличение на лихвените проценти "най-малко след следващите няколко срещи" на Федералната комисия за открития пазар.

Във втория ден на свидетелството ѝ пред Комитета по финансови услуги в сряда Йелън повтори тезата си, като каза, че ръстът на заплатите и инфлацията трябва да се ускори преди банката да предприеме покачване на ставките въпреки позитивните сигнали от пазара на труда.

Според повечето пазарни анализатори изявлението на Йелън дава на Фед по-голяма гъвкавост, като институцията дори може да отложи първото покачване на лихвените ставки за 2016 г.

Последните нагласи за бъдещето на монетарната политика на САЩ са разглеждани като бичи сигнал за златото, тъй като понижава относителната цена на метала, правейки го по-достъпен за притежателите на валути, различни от щатския долар.

Данните от петък показаха, че икономиката на САЩ е нараснала с 2,2% през четвъртото тримесечие, което е спад от първоначална прогноза за повишение с 2,6%. През третото тримесечие икономиката се разшири с 5%.

Междувременно сребърните фючърси с доставка през май поскъпнаха с 1,67 на сто през миналата седмица въпреки поевтиняването с 0,4% в петък, за да се установят при 16,55 долара за тройунция към края на търговията. За месеца металът поевтиня с 3,8%.

Контрактите върху медта с доставка също през май пък поевтиняха с 0,11% в петък до 2,691 долара за паунд. За седмицата цената на червения метал нарасна с 3,74%, а за целия месец февруари – с 7,95%.

Цената на червения метал се покачи след очакванията, че властите в Пекин ще предоставят допълнителни стимули за забавящата се китайска икономика. Прогнозите в крайна сметка се оправдаха и в събота Китайската централна банка съобщи, че свива основната си лихва с 25 базисни пункта до 5,35 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ама айде и в евро да поевтинее де не само в долари .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още