IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтиня за първи път от седем сесии

Металът обаче приключи седмицата с ръст, подкрепен от спада при акциите и напрежението в Йемен

12:14 | 28.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Златото поевтиня за първи път от седем сесии

Фючърсите върху златото вчера спаднаха за първи път от седем сесии, през които беше постигнат ръст от 4,9%, съобщава MarketWatch.

Металът бе достигнал 3-седмичен връх, като се представи особено силно в предходните два сесии, след като спадът при акциите и напрежението в Йемен подкрепиха търсенето на инвестиционни убежища.

Златото с доставка през април вчера се понижи с 0,5% до 1 199,80 долара за трой унция, като за седмицата има повишение с 1,3%.

Майските фючърси върху среброто пък се понижиха с 0,4% до 17,07 долара за трой унция, но за седмицата има повишение от 1,1%.

"Основната движеша сила за ръста при златото от последните няколко седмици е програмата за количествени улеснения на ЕЦБ", казва Колин Чиезжински, главен пазарен стратег в CMC Markets. „Коментарите на президента на ЕЦБ Марио Драги, че програмата засега върви добре, подкрепят златото.“

Ръстът при благородния метал напоследък бе подкрепен и от поевтиняването на долара.

Цената на златото не реагира особено на петъчните данни от САЩ, които потвърдиха, че растежът на икономиката през последното тримесечие се е забавил до 2,2%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още