IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 27 февруари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:23 | 27.02.15 г.
Акцентите в бизнеса на 27 февруари

В България

Ако бъде построен седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, базовата цена на мегаватчас от него може да бъде 75 долара, твърди американската компания Westinghouse, която иска да строи блока. Прогнозираната цена на блока пък ще е 7,7 млрд. долара при ръст на българската икономика под 2%.

В същото време EVN поиска цената на тока да бъде повишена с 6,62% през деня и 8,9% през нощта. Дали ДКЕВР ще приеме това предложение още не е ясно.

Наложената забрана за износ на дървесина може да се окаже безполезна, предупреди инж. Иван Пенков, председател на Асоциацията на горските фирми.

Здравният министър Петър Москов заяви, че страната ще търси начин цената на лекарствата в страната да бъде изчислявана по друг начин спрямо Западна Европа, за да не се повишава цената им. Същевременно пазарът на лекарства в България остава силно регулиран, а в съседни страни с по-либерално законодателство цените са по-ниски и без толкова държавна намеса.

Един от големите проблеми на света – да работиш и едновременно с това да си беден е наличен и в нашата страна. Около 600 000 души попадат в тази категория, или 21% от българите.

Едновременно с това се отчита и ръст на пътуващите в чужбина българи през януари. Увеличава се и броят на посещенията на чужденци в страната.

Започнаха тестовете на разширението на метрото към Бизнес парка и летището в София. По график новите станции ще бъдат отворени в началото на април, с което ще облекчат живота на софиянци.

По света

Петролът сорт Брент поскъпна над 61 долара за барел и се отправи към месечен ръст от 15%. Добри новини за производителите на петрол, или поне за тези, които още добиват.

Днес Русия обяви, че свива разходната част на бюджета си за 2015 г. с над 1 трлн. рубли. Очевидно те са засегнати от ниските цени на петрола.

Евентуалното отстраняване на Русия от платежната система SWIFT би подкопало доверието в системата, смята членът на Управителния съвет на Европейската централна банка и гуверньор на Централната банка на Австрия Евалд Новотни. Същевременно Западът търси начин как да увеличи санкциите срещу Русия заради нейната агресия в Украйна и това изглежда като една от възможните опции.

Въпреки нарушенията на примирието Минск 2, то засега изглежда сравнително стабилно. Какво обаче ще бъде следващото действие на Путин в Украйна? Докъде ще достигнат геополитиката и интересите на Москва?

Застоят в световната икономика прилича на края на Голямата депресия от 30-те години на миналия век, смята бившият председател на Фед Алън Грийнспан. 

Бундестагът одобри удължаването с четири месеца на спасителната програма на Гърция. Глътка въздух за Атина, но дали ще я заслужи и ще изпълни обещаните реформи? Само времето ще покаже.

А в Турция започва строителството на трети мост под Босфора, който да свърже двата края на Истанбул. Грандомански проект или крайно нужна инфраструктура – мненията са разделени.

На борсата

Седмицата преди четиридневната почивка приключи за Българска фондова борса, а SOFIX остана почти без промяна за седмицата.

Препоръчваме

Изследване на американска здравна асоциация показва, че за десет години е намалял с близо 50% броят на домакинствата с домашен телефон в САЩ

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още