IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 27 март

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:40 | 27.03.15 г.
Акцентите в бизнеса на 27 март

В България

Значително време след фалита на КТБ днес в банката влязоха двамата синдици. Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов не изключи възможността в аферата да бъдат привлечени още обвиняеми за потенциалното източване на банката.

Същевременно финансовият министър Владислав Горанов обяви, че 65 държавни предприятия са имали средства във фалиралата КТБ. Общата стойност на вложенията им е 247,6 млн. лева.

Същевременно Министерството на финансите обяви, че е погасило мостовия кредит на стойност 1,5 млрд. евро от края на 2014 г. и така е спестило 3,7 млн. евро от лихвите.

До 2024 г. в България ще бъдат построени нови енергийни мощности за 2,2 гигавата, от които 1,5 ще са от възобновяеми източници.

Реформаторският блок предложи да се въведат централизирани конкурси за избор на държавната администрация. В момента около половината от чиновниците са назначени без конкурс и това е проблем, смятат реформаторите.

Същевременно броят на чуждестранните посещения в страната ни е нараснал с 3% през февруари.

По света

Преди няколко години мнозина анализатори предвиждаха шистовата революция да избухне и в Европа, както стана в САЩ. Масовите протести и редица препятствия забавиха този процес, а на места и го блокираха. Какво е бъдещето на Стария континент пред тази индустрия?

И ако Европа не започне скоро да развива по-усилено своите собствени енергийни източници, тя ще става все по-зависима от вноса на природен газ, гласи анализ на британския енергиен гигант BP.

Управителят на германската централна банка Йенс Вайдман не е оптимист за бъдещето на Гърция. Той прогнозира „хаотичен фалит“ на страната, ако тя не спази своите ангажименти пред кредиторите си, сред които е и Германия.

А правителството в Атина все по-усилено обмисля да прекъсне приватизацията на определени активи – ключово условие, за да бъде спасена.

Вижте и кои са следващите важни дати в гръцкия финансов календар до 20 август.

Южна Корея стана поредната държава, която ще се присъедини към ръководената от Китай алтернативна на Световната банка институция - Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). С това съюзникът на САЩ също подразни Вашингтон, след като това направиха Великобритания, Испания, Франция, Германия и Австралия.

А служителите на Европейската централна банка се оплакват, че са претрупани с работа заради новите функции на централната банка. Техният синдикат поиска по-добри условия за труд.

На борсата

Българска фондова борса днес отчита ден на разнопосочни сигнали, но при индексите преобладава спадът.

Препоръчваме

Странна нова тенденция се появява на пазара. В Европейския съюз се е зародила идея на етикетите на бирите да бъдат изписвани и калориите в тях. Очаква се скоро тази практика да се пренесе и в САЩ.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още